• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nasilje učestalo tokom epidemije: Sve više poziva fondaciji za pomoć i SOS telefonu

Autor Dragana Božić

Najčešće žrtve nasilja u porodici su žene, dobi od 30 do 50 godina, bez radnog iskustva, a počinioci su uglavnom bračni supružnici ili partneri, podaci su Fondacije Udružene žene.

 Nasilje učestalo tokom epidemije: Sve više poziva fondaciji za pomoć i SOS telefonu Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Fondacija Udružene žene u saradnji sa Ministarstvom porodice, omladine i sporta, već dvadesetu godinu za redom obilježava svjetsku kampanju “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”. Osvijestiti žene da nisu same i da trebaju prijaviti nasilje glavni je cilj, kažu iz Udruženih žena.

Kampanja počinje sutra, 25. novembra na Svjetski dan borbe protiv nasilja nad ženama, a završava se 10. decembra na Međunarodni dan ljudskih prava.

Možda će vas zanimati

Kako su istakli iz ovog udruženja, ove godine su u fokus stavili položaj žena sa iskustvom nasilja za vrijeme pandemije koja je izazvana virusom korona te značaj održavanja servisa podrške i pomoći dostupnih za žrtve nasilja.

“U ovoj godini bilježimo povećano obraćanje žena žrtava nasilja Fondaciji Udružene žene za 20 odstou odnosu na 2019. godinu i veći obim problema sa kojima su se susrele, dodatnu materijalnu krizu koja doprinosi nemogućnosti izlaska iz nasilne zajednice i smanjenu dostupnost pomoći i podrške u lokalnoj zajednici”, rekla je Amela Bašić Tomić, koordinatorica Sigurne kuće u Banjaluci.

Sigurna kuća je od početka rada 2007. godine pružila pomoć za više od 750 žena i djece žrtava nasilja.

“Ove, 2020. godine, Sigurna kuća pružila je utočište za 40 osoba, od toga 16 žena i 24 djece koji su u kući boravili od par dana, pa do šest mjeseci, koliko je i zakonom propisano.Ove godine smo imali i četiri produženja mjere podrške, kojima se boravak u Sigurnoj kući produžuje na dodatnih šest mjeseci”, rekla je Bašić Tomić.

Prema izvještaju Fondacije Udružene žene, ove godine zabilježen je i veći broj poziva prema SOS telefonu, čak 1.078, a dob žena koje su se javljale je od 30 do 50 godina starosti. Prema njihovim podacima, žene koje su prijavile nasilje, najčešće su srednje stručne spreme i nezaposlene, a trpile su kombinovano nasilje koje je trajalo od jedne do pet godina.

Bosiljka Bošnjak, pomoćnica ministrice za porodicu, omladinu i sport podsjetila je da je u Republici Srpskoj od 1. maja ove godine na snazi novi Zakon o zaštiti od nasilja u porodici u Republici Srpskoj kojim je nasilje u porodici kvalifikovano kao krivično djelo.

Prema njenim riječima, ovo ministarstvo trenutno radi na analizi i prikupljanju podataka od subjekata zaštite kako bi krajem ove godine imali podatke o efikasnosti novog zakona.

“Prema podacima iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS u prošloj godini zabilježen je povećan broj prijava u odnosu na 2018. godinu za 14,4 odsto više. Naime, zaprimljeno je 1.178 prijava, prema kojima je nasilju izloženo 1.438 osoba. Prema evidencijama centara za socijalni rad na području RS od ukupno 1.146 zaprimljenih prijava nasilju je bilo izloženo 1.472 osobe, za 8,6 odsto više nego u 2018. godini”, rekla je Bošnjak i dodala da su podaci za prvih šest mjeseci ove godine otprilike na prošlogodišnjem nivou.

Prema izvještaju Ministarstva porodice, omladine i sporta RS na osnovu podataka subjekata zaštite u 90 odsto slučajeva počinioci nasilja su muškarci, a žrtve su uglavnom žene.

"Izvještaji koji su dostavila prekršajna odjeljenja osnovnih sudova pokazuju da je u toku 2019. pokrenuto 410, a završeno 270 postupaka, a da su najčešće izricane novčane kazne, u 117 predmeta, uslovne u 88 predmeta, dok je izrečeno i 65 zaštitnih mjera , te 19 hitnih mjera zaštite”, rekla je Bošnjak.

Tokom kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" koja počinje sutra iz Fondacije su najavili da će pokušati širu javnost upoznati sa teškom situacijom u kojoj su se našle žene žrtve nasilja uličnim akcijama i sa dva video spota koje će emitovati na televizijama i društvenim mrežama. Obzirom da apoteke i marketi sa mješovitom robom identifikovani kao mjesta na koja dolaze žene žrtve nasilja u kampanji će i na ovim lokacijama pokušati upoznati žene sa njihovim pravima i mogućnostima.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE