• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tim istražitelja UN predvodi profesor prava iz Ugande

Tim istražitelja UN, koji treba da utvrde šta se dešavalo tokom nereda u Mitrovici, predvodi profesor prava iz Ugande Frensis M. Sekandi

 Tim istražitelja UN predvodi profesor prava iz Ugande Izvor: MONDO

Kako je objavljeno u utorak na sajtu Kosovo kompromajz, koji se bavi kosovskim problemom, četvoročlani tim će tokom istrage obići Prištinu, Kosovsku Mitrovicu i Beograd.

Tokom nereda, nakon hapšenja Srba zaposlenih u pravosuđu, poginuo je jedan UNMIK policajac iz Ukrajine, a povređeno oko 200 demonstranata i policajaca.

Na sajtu se navodi da je do neočekivanog odlaganja istrage, koju je tražila Srbija, došlo jer je generalni sekretar UN Ban Ki Mun želeo da nađe nekompromitovanog stručnjaka koji bi istražio najteže nasilje koje je izbilo na Kosovu nakon proglašenja nezavisnosti 17. februara.

Sekandi je bivši zvaničnik Afričke banke za razvoj, profesor prava na Kolumbija univerzitetu, zamenik šefa odeljenja prava UN i savetnik nekoliko agencija UN.

Ostalu trojicu članova tima imenovalo je odeljenje UN za mirovne operacije (DPKO).

Istražitelji bi trebalo da razgovaraju sa liderima Srba, šefom UNMIK Joahimom Rikerom, njegovim zamenikom Larijem Rosinom i regionalnim administratorom UNMIK Džeraldom Galučijem.

Tim bi, pored nereda, trebalo da istraži i neslaganja u vrhu UNMIK-a tokom demonstracija 17. marta. Regionalni administrator UNMIK Džerald Galuči kritikovao je tada reakciju vrha misije UN.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE