• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ren: SSP je "neutralan" po pitanju statusa Kosova

Evropski komesar za proširenje optužio protivnike SSP da oni koji ga dovode u pitanje to rade iz čisto političkih razloga.

 Ren: SSP je "neutralan" po pitanju statusa Kosova Izvor: MONDO

Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je u utorak u Luksemburgu da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom "neutralan" kad je reč o statusu Kosova, optužujući one koji se protive tom dokumentu da to čine iz "čisto političkih razloga".

"Imam poteškoća da razumem podrivanje SSP zbog pitanja teritorijalnog integriteta... Vlada Srbije je prihvatila mandat znajući da u članu 135 Sporazuma veoma jasno stoji da on ne uključuje Kosovo. U njemu stoji da se pitanjem Kosova bavi Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN i da Sporazum ne prejudicira budući status Kosova", izjavio je Ren na konferenciji za štampu po završetku ceremonije potpisivanja SSP.

"Oni koji dovode u pitanje ovaj Sporazum čine to iz čisto političkih razloga. Ovaj Sporazum je statusno neutralan, a svi koji govore drugačije, ne govore istinu", rekao je Ren.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić imao mandat da potpiše SSP.

"Šta se desilo od trenutka kada je Vlada Srbije ovlastila Đelića da parafira i da potpiše SSP? Demokratska stranka Srbije koja je glasala za ovlašćenje, promenila je svoj stav", izjavio je Tadić.

"SSP jeste rađen na osnovu zajedničkog dogovora da se odvojeno pregovora o SSP i o budućem statusu Kosova. To su dva odvojena procesa", istakao je Tadić.

Predsednik Srbije je ponovio Renov stav da se u članu 135 SSP "ne prejudicira konačan status Kosova" zato što je on, kako je istakao Tadić, "moguć jeidno u UN".

"Za mene je ovakav sporazum apsolutno prihvatljiv", naglasio je predsednik Srbije.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE