• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pala Vlada Tuzlanskog kantona: Nova skupštinska većina mimo zvanične sjednice izabrala rukovodstvo

Autor Siniša Stanić

Nova većina u Skupštini Tuzlanskog kantona danas se nije pojavila na zvanično zakazanoj sjednici, već su izvan zgrade u kojoj je saziv trebao zasjedati održala svoju sjednicu na kojoj je imenovala novo rukovodstvo.

 Pala Vlada Tuzlanskog kantona: Nova skupštinska većina mimo zvanične sjednice izabrala rukovodstvo Izvor: Anadolija/Ahmed Bešić

Time je, prema riječima predsjednika Skupštine TK Žarka Vujovića izvršen državni udar, prenosi portal Klix.

Shodno procedurama, predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović za danas je zakazao sjednicu hitnog karaktera na kojoj su se, između ostalog, trebali razmarati prijedlog budžeta, ali i finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, kako građani od sutra ne bi ostali bez obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Međutim, nova većina sastavljena od zastupnika SDP-a, SBB-a, PDA i Naše stranke je organizovala svoju sjednicu na kojoj su smijenili aktuelno rukovostvo skupštine i vlade te su imenovali nove sazive tijela.

"Zakazali su sjednicu u prostorijama skupštine ne obavještavajući mene kao legalnog predsjednika nego zamjenicu Lejlu Vuković koja je održala sjednicu. To je po krivičnom zakonu BiH napad na ustavni poredak i nasilan način ulaska u vlast, za koji je predviđena kazna zatvora", kazao je Vujović.

On je pozvao institucije tuzlanskog sistema, prije svega Ministarstvo unutrašnjih poslova TK i nadležna tužilaštva da preduzmu sve zakonom pedviđe mjere i zaštite kantonalne institucije te ljude koji su odgovorni za čuvanje pečata.

"Nelegalna skupština ne može proizvesti nikakvo pravno djestvo. Ovdje je na sceni kasični udar i upad u sistem", naveo je Vujović te naglasio da je danas izvršen državni udar.

Tokom današnje sjednice Vujović je pozvao i visokog predstavnika u BiH na hitnu reakciju.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE