• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stanišić i dalje ne prati svoje suđenje

Drugog dana suđenja bivšem šefu SDB pred Haškim tribunalom svedočio i prvi zaštićeni svedok.

 Stanišić i dalje ne prati svoje suđenje Izvor: MONDO

Tužioci Haškog tribunala nastavili su u utorak uvodnu reč na suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju, a Stanišić, koji je bolestan, i dalje odbija da proces prati preko video veze iz pritvora Tribunala.

Tužilac Dermot Grum je rekao da je glavni zadatak koji je, na početku rata u bivšoj Jugoslaviji 1991. godine, tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević dao Stanišiću i Simatoviću bio da se "osigura pobeda Srba, bez obzira na cenu i zlo koje će se naneti drugim etničkim grupama".

"Milošević, Stanišić i Simatović već u to vreme znali su da je njihovo delovanje zločinačko... Znali su ono što je svet shvatio nekoliko godina kasnije - da je nemoguće premestiti velike grupe ljudi iz njihovih domova, a da se ne počine teški zločini", naznačio je Grum.

Po njegovim rečima, optuženi su tajno formirali, obučavali, opremali i kontrolisali više različitih srpskih paravojnih formacija koje su zločinima uklanjale nesrbe sa teritorija Hrvatske i Bosne predviđenih da uđu u novu srpsku državu.

Tužilac je, kao dokaz za to, prikazao deo snimka sa proslave godišnjice Jedinice za specijalne operacije SDB Srbije iz maja 1997. na kojem Stanišić pokazuje Miloševiću mapu bivše Jugoslavije na kojoj su označene brojne lokacije na kojima je SDB imao svoje formacije i logore za obuku.

U Hrvatskoj, naznačio je Grum, to su činili uz pomoć Milana Babića, Milana Martića i Gorana Hadžića, a u BiH im je glavni saradnik bio Radovan Karadžić.

Kao primer tih formacija, naveo je "arkanovce", "martićevce", "knindže kapetana Dragana" i više drugih jedinica koje su sebe nazivale "crvenim beretkama". U njihove vođe, tužilac je ubrojio Željka Ražnatovića Arkana, Milorada Ulemeka-Legiju, njegovog strica Mihajla Ulemeka, Žiku Ivanovića zvanog Crnogorac, Radojicu Božovića i druge, poput Radovana Stojičića Badže koji je komandovao lokalnom Teritorijalnom odbranom.

Ideja o formiranju tih jedinica čija je veza sa vlastima Srbije naročito skrivana, precizirao je Grum, rodila se u Beogradu, ali je realizovana u proleće 1991. u Kninu, pod direktnom kontrolom optuženog Simatovića, a preko kapetana Dragana.

Tužiteljka Doris Brajhajmer-Mec je, podrobnije govoreći o delovanju formacija SDB Srbije u istočnoj Slavoniji, naglasila da će dokazati da su "Stanišić i Simatović u krajnjoj liniji odgovorni za sedam incidenata u kojima su nesrbi nezakonito i nasilno uklonjeni iz njihovih domova, a njih 127 je ubijeno samo zato što nisu bili Srbi".

U jednom od tih incidenata, sredinom septembra 1991. godine, "arkanovci" su ubili 11 pritvorenih nesrba u Dalju, a u drugom u novembru još devet.

"Kada je jedna udovica počela da se raspituje za njihovu sudbinu, Mihajlo Ulemek je naredio da ona bude ubijena zajedno sa porodicom... Ubijena je sa sinom i njegovom suprugom", precizirala je tužiteljka.

Po njenim rečima, sam Stanišić je, krajem septembra 1991, posetio logor za obuku specijalnih jedinica u Dalju i, kako će potvrditi svedoci, grdio svoje ljude zato što još nisu zauzeli Vukovar, iako su imali sve što im je potrebno za to.

Tužioci su tvrdili da su Stanišić i Simatović odgovorni za brojne zločine nad nesrbima u BiH, uključujući i streljanje šestorice srebreničkih Muslimana koje su u leto 1995. kod Trnova počinili pripadnici paravojne formacije "škorpioni".

Tužilac Dermot Grum tvrdio je da su u julu 1995. "'škorpioni' bili jedinica SDB-a Srbije" i da su zbog toga "Stanišić i Simatović odgovorni za streljanje tri muslimanska dečaka i tri muškarca u Trnovu".

Snimak tog streljanja, koji su načinili pripadnici "škorpiona", prvi put je prikazan na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Tribunalom, posle čega su vlasti Srbije počinioce uhapsile i izvele pred sud.

Po zastupniku optužbe, "škorpione" je SDB Srbije i uputila na trnovsko ratište, a njima je, pored zapovednika formacije Slobodana Medića zvanog Boca, komandovao i oficir "crvenih beretki" Vasilije Mijović.

Povezanost "škorpiona" sa "crvenim beretkama" SDB Srbije, tužilac je dokazivao i činjenicom da je 1994. u bihaćkom džepu ta formacija bila u borbenoj grupi "crvenih beretki" pod komandom Milorada Lukovića-Legije.

U napadima na nesrbe u Bijeljini, Zvorniku, Bosanskom Šamcu, Doboju, Sanskom Mostu, Bihaću i prigradskim opštinama Sarajeva, precizirao je tužilac Piter Doherti, učestvovali su "arkanovci", "šešeljevci", "crvene beretke" i druge paravojne snage pod kontrolom SDB Srbije.

Dokazujući umešanost SDB Srbije u napad na Zvornik u proleće 1992. godine, tužilac je u sudnici prikazao izjavu lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, datu Bi-Bi-Siju, da je ta operacija bila "planirana u Beogradu" i da je Simatović sa "crvenim beretkama" bio "ključni izvršilac".

Kao jedan od najtežih zločina, tužilac je izdvojio ubistvo oko 80 bosanskih Muslimana, koje su u septembru 1995. počinili pripadnici paravojske Željka Ražnatovića Arkana.

Osvrćući se na ulogu koju su Stanišić i Simatović odigrali u oslobađanju pripadnika Unprofora, koje su bosanski Srbi 1995. uzeli kao taoce, tužilac Grum je rekao da će to biti olakšavajuća okolnost, ako optuženi budu osuđeni.

Moć koju su pritom ispoljili da oslobode taoce i zbog koje ih je Slobodan Milošević poslao u BiH, Stanišić i Simatović su prethodnih godina, međutim, koristili da nasilno proganjaju druge narode u BiH, ocenio je tužilac.

Prvi svedok na suđenju Stanišiću i Simatoviću dao je pred Haškim tribunalom iskaz o zbivanjima u Kninskoj krajini u proleće 1991.

U kraćem delu iskaza otvorenom za javnost, zaštićeni svedok B-299 je izjavio da je u proleće 1991, kao pripadnik ministarstva unutrašnjih poslova SFRJ, bio upućen u Šibenik u okviru jedne od tri ekipe čiji je zadatak bio da nadgledaju i sprovedu primirje koje su potpisale Savezna vlada i hrvatske vlasti posle sukoba krajiških Srba i policije Hrvatske.

Druge dve ekipe savezne policije, u kojima je bilo i specijalaca, po rečima svedoka, poslate su u Gospić i na Plitvice.

B-299 je posvedočio da je više puta iz Šibenika njegov tim putovao u Knin automobilom.

Kada su jedanput u Knin leteli helikopterom JNA, zajedno sa "admiralom Zecom", on im je, dok su leteli iznad kninske tvrđave, rekao da su na tvrđavi "knindže koje obučava kapetan Dragan", izjavio je svedok.

On je napomenuo i da im je, pre polaska na teren, tadašnji savezni ministar unutrašnjih poslova Petar Gračanin rekao da se "Martićeva policija otela kontroli i da ne poštuje zakone Hrvatske, što nije u redu".

Preostali deo svedočenja B-299 bio je zatvoren za javnost.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE