• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fajnenšel tajms: Nikakva korist od SSP za Srbiju

Potpisivanje SSP) ni u čemu ne predstavlja proboj u odnosima EU i Srbije.

 Fajnenšel tajms: Nikakva korist od SSP za Srbiju Izvor: MONDO

Srbija neće osetiti nikavu korist od njega pre nego što evropske vlade ne budu zadovoljne potpunom saradnjom Beograda sa haškim sudom za ratne zločine, piše britanski list "Fajnenšel tajms" .

Komentarišući potpisivanje SSP-a Srbije i EU, list ističe da će "brzina kojom će 27 članica EU ratifikovati sporazum u nacionalnim parlamentima zavisiti, najverovatnije, od razvoja saradnje Srbije sa Hagom", na čemu naročito insistiraju Belgija i Holandija.

List dodaje da će sporazum "podstaći političke snage naklonjene Uniji uoči parlamentarnih izbora 11. maja" i da je potpisan u nastojanju da one "odnesu prevagu na izborima nad nacionalistickim snagama, koje eksploatišu nezadovoljstvo birača podrškom koju EU pruža otcepljenom Kosovu".

Međutim, list navodi i da je sporazum odmah naišao na teškoće, jer ga je "osudio premijer Srbije Vojislav Koštunica, koji je rekao da će ga on i drugi kritičari EU, ukoliko pobede na izborima, poništiti".

"Neke evropske vlade žele da približe Srbiju EU što je pre moguće, jer predviđaju za nju dugotrajnu ulogu kao najjače i najstabilnije zemlje u nestabilnom regionu", piše "Fajnenšel tajms".

One se takođe, ističe list, nadaju da EU može da služi kao "privlačna alternativa za ekstremne nacionaliste, koji su bili karakteristični za Srbiju u vreme vladavine Slobodana Miloševića 1990-tih godina".

Međutim, dodaje se, otcepljenje Kosova, koje je do sada priznalo 18 od 27 država članica EU, "stavilo je umerene, proevropske srpske političare u tešku poziciju u predizbornoj kampanji, jer rizikuju da budu povezani sa gubitkom teritorije", koja ima veliki istorijski i kulturni značaj za Srbiju.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE