• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mario Kordić novi gradonačelnik Mostara

Autor Siniša Stanić

Kandidat HDZ-a BiH Mario Kordić izabran je danas za gradonačelnika Mostara, nakon što je dobio 17 glasova u trećem krugu glasanja u Gradskom vijeću.

 Mario Kordić novi gradonačelnik Mostara Izvor: Željko Miličević, Anadolija

Kordić je po zanimanju ljekar, specijalista urologije, a posljednjih godina uspješno je rukovodio Domom zdravlja Mostar. Na lokalnim izborima koji su, nakon 12 godina, održani 20. decembra, bio je nosilac liste HDZ BiH i osvojio 13.870 glasova.

Drugi kandidat Zlatko Guzin iz Koalicije za Mostar dobio je 14 glasova.

U prva dva kruga nijedan kandidat nije imao dovoljan broj, odnosno dvotrećinsku većinu glasova, a u trećem krugu je potrebna prosta većina glasova prisutnih vijećnika za izbor gradonačelnika.

Iz Hrvatske republikanske stranke (HRS) saopštili su da su prilikom glasanja podržali Maria Kordića za gradonačelnika.

"Podrška njemu je rezultat dogovora GO Mostar HRS-a i njega kao kandidata. Razlog zašto smo sjeli s njim i tražili neki kompromis leži u neviđenoj protivhrvatskoj kampanji od strane ujedinjenje bošnjačke političke desnice i ljevice, kao i svih najjačih medija u BiH", naveli su iz HRS-a.

U prvom krugu za gradonačelnika je kandidata imao i BH Blok, ali je njihov kandidat Irma Baralija ispala jer je na drugom nastavku sjednice imala samo dva glasa.

U međuvremenu je kandidaturu bio istakao i Arman Zalihić iz SDP-a, ali je malo prije glasanja napustio sjednicu zajedno s kolegama iz SDP-a, te nije dobio nijedan glas.

BH Blok, odnosno SDP je u međuvremenu iznio prijedlog da se postigne dogovor da se gradonačelnik Mostara rotira, te da po 16 mjeseci budu kandidati Koalicije za Mostar, BH Bloka i HDZ-a, ali takvo nešto nisu prihvatili u HDZ-u, ali ni u Našoj stranci.

Konstitutivna sjednica Gradskog vijeća Mostara održana je 5. februara, a tada je za predsjednika Vijeća izabran Ivan Zelenika (HDZ BiH), a za zamjenike Salem Marić (SDA) i Velibor Milivojević (SNSD).

Po Statutu Grada Mostara gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća ne mogu biti iz istog naroda, te će uslijediti i izbor predsjednika Vijeća.

U Gradskom vijeću HDZ ima 13 vijećnika, Koalicija za Mostar 11, SDP tri, Hrvatska republikanska stranka tri, Naša stranka dva, Prva mostarska partija dva i srpska lista "Ostajte ovdje" jednog.

Međunarodna zajednica jutros je pozvala gradske vijećnike da ne odgađaju izbor gradonačelnika Mostara po pravilima koja su jasno propisana Statutom grada Mostara.

U javnosti se odmah nakon izbora nagađalo da su HDZ i SDA postigli dogovor oko formiranja vlasti u Mostaru, ali nije bilo dogovora oko gradonačelnika.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE