• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radović: SNSD peticiju koristi za ostvarenje stranačkih ciljeva

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

"Zahtjev Valentinu Incku za nametanje Zakona o negiranju genocida dolazi od strane SDA, sa kojom je SNSD u čvrstom koalicionom zagrljaju"

 Radović: SNSD peticiju koristi za ostvarenje stranačkih ciljeva Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Organizacija peticije od strane SNSD-a nije ništa drugo nego pokušaj da se potpisi građana iskoriste za njihov politički cilj, a to je da ponovo nametnu temu kojom bi zamazali oči narodu i skrenuli pažnju sa sustinskih i egzistencijalnih problema, rekao je Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS.

On napominje da zahtjev Valentinu Incku za nametanje Zakona o negiranju genocida dolazi od strane SDA, sa kojom je stranka koja je inicirala peticiju, a to je SNSD, u čvrstom koalicionom zagrljaju na nivou BiH.

"Sa druge strane, sama činjenica da je peticija organizovana od strane SNSD-a, a ne od strane institucija Republike Srpske, jasno potvrđuje namjeru da se ovi potpisi koriste u svrhu promocije jedne političke partije i da stvarni cilj nije suspenzija nametnutog zakona jer se to može uraditi samo u Parlamentu BiH", napominje Radović.

Možda će vas zanimati

Podsjetio je da su upravo funkcioneri SNSD-a davali legitimitet nametnutim zakonima u Parlamentu BiH i prihvatali odluke prethodnih visokih predstavnika kao legitimne.

"Postavlja se logično pitanje zašto peticiju nisu organizovali kod objavljivanja Arbitražne odluke za Brčko kojom je Republika Srpska bukvalno presječena na dva dijela", pita Radović.

On napominje da je peticija organizovana pod izgovorom srpskog jedinstva, i to dva dana ranije od sastanka koji je inicirao gospodin Čubrilović kao predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

"Cilj je da se opozicija dovede pred svršen čin i da se optuži za tobožnju izdaju ukoliko ne podrži već unaprijed pripremljene zaključke koje su dio scenarija SNSD-a. Ovakvi zaključci, ali i sa peticijom prikupljeni potpisi, će poslužiti predstavnicima SNSD samo kao sredstvo za zaštitu njihovih ličnih interesa, jer su sudbinu naroda u Republici Srpskoj vezali za svoju političku sudbinu,a to je prije svega ostanak na vlasti i uzurpacija institucija i resursa", rekao je Radović.

Možda će vas zanimati

Podsjetio je da je SNSD i ranije bio inicijator vanrednih sjednica Narodne Skupštine sa istim ili veoma sličnim ciljevima.

"Kada je Narodna Skupština donosila niz zaključaka koji se već drugi dan nisu poštovali upravo od onih koji su ih inicirali i donosili, jer su napravili politički dogovor sa stranim ambasadorima i svojim političkim saveznicima iz SDA. To naravno nije bila nikakva izdaja srpskih interesa. Postavlja se pitanje šta je sa tim zaključcima koje je donosila Narodna Skupština", pita Radović.

On napominje da je potpisan ANP ili Program reformi koji sustinski znači put BiH u NATO savez čime je pogažen zaključak o vojnoj neutralnosti Republike Srpske i to neposredno pred formiranje Savjeta ministara BiH.

"Na taj način je uspostavljena koalicija SNSD-a sa SDA. Zaboravljeni su i bačeni u stranu rezultati referenduma o Danu Republike, strane sudije i dalje sjede u Ustavnom Sudu BiH, nije pokrenut postupak za vraćanje niti jedne nadležnosti sa nivoa BiH na Republiku Srpsku,predstavnici SNSD-a i dalje sjede u institucijama BIH, mirni dijalog sa Federacijom BiH uopšte ne postoji, priča o samostalnosti i odvajanju Republike Srpske se koristi samo kao prijetnja i sredstvo za dobijanje neke pozicije na nivou BiH. Dakle, sve je bila improvizacija i to građani Republike Srpske treba da znaju", navodi Radović.

On kaže da je očigledno da je „srpska reprezentacija“ na čelu sa SNSD-om u Sarajevu doživjela debakl, dok ta ista vlast u Republici Srpskoj bilježi veoma loše rezultate.

"Ukoliko je iskrena namjera da se postigne srpsko jedinstvo, prvi korak bi bio prelazna i stručna vlada bez dominantnog uticaja SNSD-a", poručio je Radović.

Podsjetimo, juče je u Banjaluci, Doboju, trebinju i Bijeljini bilo organizovanje prikupljanje potpisa građana koji se protive nametanju zakona o zabrani negiranja genocida u BiH.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 6

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Aaa

Zato Radovic pravi zgradu u Sarajevu. Pametnom dosta.

Мирослав

Ушао си у политику из истог разлога као и Шаровић јер вас америчка и енглеска амбасада држе за м… и да радите све да СДС остане оно што је супротно због чега је основан.

Zole

Draško da ima podršku tajkuna SNSD kakvu je imao Radojičić bio bi sigurno bolji od dotičnog a naravno i Vlade koja se sada ponaša maćehinjski prema Banjaluci. To je očit dokaz da su ovaj grad vodili stranački tajkuni

Darki

J.....e se vama za narodom bitne su fotelje svi ste vi ista bagra

ko

A vi ne prestajete tražiti izgovore da ugodite stranim ambasadama i da uništite svaki oblik zajedničkog djelovanja Srba. Shvatite da Dodik ima najveću podršku 10 god. i on i SNSD i vi biste bili dzekovi da kažete unutra smo, i mi se borimo za RS neka kaže najveća partija i predsjednik šta možemo pomoći, na koji štand da idemo. Tako bi vas narod zavolio. Ovako budala vidi šta je vaš cilj, ko vas vodi i finansira. Samo što gore RS. Što više svađa, rušenja. Doveli ste Draška, paralisali razvoj BL, sve je stalo, a bila je kilometrima po projektima ispred Sarajeva. Neko je odlučio da mora stati

MONDO REPORTAŽE