• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta to priča šef belgijske diplomatije?

Izjava belgijskog šefa diplomatije da je SSP potpisan sa Srbijom bez Kosova dodatno zaoštrila odnose stranaka koje su za i protiv ovog dokumenta.

 Šta to priča šef belgijske diplomatije? Izvor: MONDO

Izjava šefa belgijske diplomatije Kerela de Guhta da je, što se njegove države tiče, SSP potpisan sa Srbijom bez Kosova, dovela je do novih razmena optužbi između stranaka koje su za i protiv Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je, reagujući na izjavu De Guhta da se u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU Kosovo i Metohija jasno tretiraju u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i da je ova izjava data u unutrašnjepolitičke svrhe.

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić, međutim, u izjavi Belgijanca vidi potvrdu stava DSS-a i Vojislava Koštunice da je potpisom na SSP Srbija stavila potpis na nezavisnost Kosova.

Jeremić objašnjava da su "neke zemlje (Belgija i Holandija), koje su se snažno protivile potpisivanju SSP, bile prelomljene i njihove vlade sada imaju svoje unutrašnjepolitičke probleme."

"Ja bih ovu izjavu shvatio na jedini mogući način, a to su unutrašnjepolitički problemi", rekao je Jeremić reagujući na izjavu De Guhta.

De Guht je izjavio da zvanični Brisel smatra da je prošle nedelje u Luksemburgu potpisao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Srbijom bez Kosova i Metohije.

"Moje razumevanje je da smo potpisali sporazum sa samom Srbijom, bez Kosova", izjavio je ministar De Guht.

"Vlada Srbije je bila više nego jasna u stavu da Kosovo i Metohiju smatra sastavnimi delom svoje teritorije i to je politika koja se neće promeniti ko god da pobedi na referendumu o EU 11. maja", istakao je ministar Jeremić.

Šef srpske diplomatije je dodao kako je "za žaljenje to što je jedan broj zemalja odlučio da prekrši rezoluciju 1244 uz izgovor da je priznanje Kosova kao nezavisne države u skladu sa tom rezolucijom".

"To svakako nije istina", napomenuo je Jeremić koji je dodao da će se to pokazati pokazati pošto Generalna skupština UN u septembru prihvati inicijativu Srbije da bude zatraženo pravno mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova i pošto se ovaj sud izjasni da rezolucija 1244 garantuje teritorijalni integriet i suverenitet Srbije.

Slobodan Samardžić je ocenio da izjava Karela de Guhta, "potvrđuje stav DSS -a i predsednika Vlade Srbije" da je potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (S S P) potpisana nezavisnost Kosova i Metohije.

"De Guht otvoreno kaže da je Brisel potpisao sporazum sa Srbijom bez Kosova i Metohije", parafrazirao je Samardžić navode belgijskog šefa diplomatije.

Smardžić u toj izjavi vidi, kako je rekao, najmanje dva problema.
Prvi je, otkuda pravo predstavnicima EU, Savetu ministara, čiji je De Guht član, da potpisuju sporazum kojim se oduzima deo teritorije Srbije.

Drugi problem je, odakle pravo zvaničnicima Srbije da potpisuju takav isti sporazum", kazao je Samardžić.

"Posle De Guhtove izjave očigledno je da je SSP umesto sporazum koji Srbiju treba da odvede u everopske integracije, zapravo maska za prikrivanje učešća EU u stvaranju NATO države na Kosovu i Metohiji", ocenio je Samardžić.

"Ako to posle De Guhtove izjave neki zvaničnici i dalje demantuju ili se prave da ne vide, to je onda stvar njihovog političkog morala. Ali danas, javnosti Srbije u potpunosti je jasno da je ovaj sporazum koji i sam nije stupio na snagu, u funkciji predziborne kampanje stranke Borisa Tadića", naglasio je Samardžić.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE