• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Suđenje u Hagu nastavljeno bez Stanišića

Suđenje Jovici Stanišiću pred Haškim tribunalom nastavljeno je u odsustvu optuženog uprkos upozorenju tužioca.

 Suđenje u Hagu nastavljeno bez Stanišića Izvor: MONDO

Suđenje Jovici Stanišiću pred Haškim tribunalom nastavljeno je u odsustvu optuženog uprkos upozorenju tužioca da bi to moglo "baciti senku" na proces posle nalaza lekara da Stanišić prošle nedelje nije bio u stanju da prati početak suđenja ni putem video veze iz sudskog pritvora.

Stanišić, bivši načelnik SDB Srbije, i njegov pomoćnik Franko Simatović - Frenki optuženi su za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH 1991-95.

Pre nego što je iskaz nastavio prvi svedok optužbe B-299, predsedavajući sudija Patrik Robinson (Patrick) konstatovao je da Stanišić nije u sudnici niti u sobi u pritvoru iz koje može da prati suđenje.

Sudija Robinson je kazao da je iz pritvora dobio izveštaj medicinske sestre da su kod Stanišića "vidljivi simptomi" koji mu onemogućavaju da prati proces, ali da je odluka sudskog veća da se postupak nastavi dok optuženog ne pregleda lekar i ne pošalje podrobniji nalaz.

Prema ranijim nalazima specijalista, Stanišić je u teškoj depresiji sa psihotičnim obeležjima i ima hroničnu bolest organa za varenje (paučitis, ulceralni kolitis) i kamen u bubregu.

Tužilac Dermot Grum upozorio je zatim sudije da, prema nalazu lekara koji je naknadno dostavljen stranama, Stanišić nije bio u stanju da prati ni početak suđenja prošlog utorka i da bi to moglo "baciti senku" na proces.

Sudija Robinson je to odbacio, rekavši da je taj nalaz pritvorskog lekara bio zasnovan na izjavi samog Stanišića, te da to nije razlog za odlaganje suđenja.

Predsedavajući sudija odbio je i predlog tužioca Gruma da današnje zasedanje suda ne počne dok lekar ne pregleda Stanišića i utvrdi da li je on sposoban da prati proces.

U nastavku iskaza, započetog prošle nedelje, svedok B-299 je zatim izjavio da je u avgustu i septembru, kao pripadnik saveznog MUP-a tadašnje SFRJ, boravio u Belom Manastiru i utvrdio tokom razgovora sa meštanima da na tom području deluju srpske paravojne formacije.

Precizirao je da su to bili: "Arkanovci, Beli orlovi, Badžini ljudi i Frenkijevci", a kasnije je napomenuo da se poslednje dve formacije nisu mogle nazvati paravojnim budući da su njihove vođe Radovan Stojičić - Badža i Franko Simatović - Frenki bili zvaničnici MUP-a Srbije.

"Sve te grupe bile su iz Srbije, a cilj im je bio zajednički - zauzimanje teritorije i proterivanje dela stanovništva hrvatske i mađarske nacionalnosti... Bilo je i pljačke... To se sve videlo na terenu", naznačio je svedok.

Stanišićev branilac Hert-Jan Knops je, napominjući da svedoka ispituje bez uputstava svog klijenta, tokom unakrsnog ispitivanja sugerisao da B-299 nikada nije video formacije o kojima je svedočio.

Svedok je uzvratio da ih jeste video jedanput, "iz daleka".

Branilac je tvrdio i da se svedok sam prijavio da svedoči pred Tribunalom zato što nije bio primljen u MUP Srbije pošto je Savezni MUP raspušten.

B-299 je odogovorio da mu je kontakt sa Tribunalom predložio njegov advokat i negirao je da svedoči iz ličnih interesa.

U nastavku suđenja, svedoka unakrsno ispituje odbrana drugooptuženog Simatovića.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE