• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žak Baro u sredu u Beogradu o uslovima za ukidanje viza

Potpredsednik Evropske komisije u sredu će doputovati u Beograd kako bi srpskim zvaničnicima objasnio tehničke uslove za ukidanje viza.

 Žak Baro u sredu u Beogradu o uslovima za ukidanje viza Izvor: MONDO

Žak Baro će uručiti predsedniku Srbije Borisu Tadiću i potpredsedniku vlade Srbije Božidaru Đeliću mapu puta sa uslovima koje Srbija treba da ispuni za postepeno ukidanje viza za njene građane. Uručenju će prisustvovati i ministar pravde Dušan Petrović.

U Briselu je istaknuto da je reč o "činu poverenja i dobrodošlice srpskim građanima da postanu deo evropske porodice".

Putna mapa osnova je za konačnu liberalizaciju viznog režima EU za srpske građane, što bi moglo da se postigne, prema najavama, do kraja ove ili početkom iduće godine.

Vlada u Beogradu i Evropska komisija prethodno moraju da obave pregovore o zaključenju sporazuma o ukidanju viza, a posle potpisivanja tog sporazuma, prema najavama iz Brisela, ukidanje viza za srpske građane će biti primenjivano postepeno, u toku iduće godine.

Uslovi koje Srbija mora da ispuni da bi liberalizacija viza stupila na snagu, uključuju izdavanje biometrijskih pasoša u skladu sa standardima EU, suzbijanje ilegalne imigracije i sprovođenje sporazuma o readmisiji, odnosno o prihvatanju vraćenih ilegalnih imigranata.

Od vlasti u Beogradu se traži i potpuno siguran nadzor granica, otkrivanje i razbijanje mreža ilegalne imigracije, suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije i terorizma.

Vlasti u Beogradu moraju, pored ostalog, doneti i zakone o sprečavanju finansiranja terorizma i oduzimanju imovine stečene kriminalom, navodi se u mapi puta.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE