• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odšteta porodici ubijenog gardiste

Prvi opštinski sud u Beogradu naložio je državi Srbiji da isplati 2,9 miliona dinara porodici gardiste Dragana Milovanovića.

 Odšteta porodici ubijenog gardiste Izvor: MONDO

On je 5. oktobra zajedno sa Draganom Jakovljevićem nastradao u vojnom objektu "Karaš" u Topčideru, saopštio je punomoćnik porodice Predrag Savić.

Kako je navedeno, prvostepenom presudom na osnovu priznanja Republike Srbije i Ministarstva odbrane za propuste u istrazi i uvreda izrečenih na račun nastradalog vojnika, sud je utvrdio odgovornost države, odnosno Ministarstva, i zbog pretrpljenih duševnih patnji dosudio naknadu nematerijalne štete porodici Milovanović.

Familija Jakovljević ranije je dobila spor u kom su država Srbija i Ministarstvo odbrane obavezani da joj isplate oko tri miliona dinara, takođe na ime nematerijalne štete.

"Porodice nastradalih vojnika tokom čitavog sudskog postupka isticale su da im materijalni momenat nije bitan, već da se utvrdi barem deo odgovornosti države za 'slučaj Topčider'", naglasio je u izjavi Tanjugu advokat Savić.

Jakovljević i Milovanović, pripadnici gardijske brigade tadašnje Vojske SRJ, izgubili su život u vreme obavljanja stražarske dužnosti u Topčideru, dok su bili u patroli koja obezbeđuje vojni objekat za posebne namene "Karaš".

Posle pogibije vojnika, 2004. godine, nekadašnji Vojni sud sproveo je istražne radnje, a veštaci koje je angažovao zaključili su da je Jakovljević ubio Milovanovića, a onda pucao u sebe.

Nezavisna komisija, koju je potom inicirao Vrhovni savet odbrane državne zajednice SCG, koju je predvodio advokat Božidar Prelević, obavila je svoj uviđaj, eshumaciju leševa, sprovela sudsko-medicinsko i balističko veštačenje i zaključila da je gardiste ubila "treća" osoba. Posle ukidanja vojnih sudova, predmet je dospeo u Vojno odeljenje Okružnog tužilaštva u Beogradu.

Na predlog tužilaštva, u martu 2005. godine, istražni sudija Okružnog suda u Beogradu obavio je novi uviđaj na okolnosti položaja gde su pronađeni vojnici u trenutku pogibije u odnosu na spoljne ograde i na okolnost ulaza i izlaza iz objekta posebne namene "Karaš".

Ubrzo posle toga, u junu 2005. godine tužilaštvo je zatražilo i treće "superveštačenje" stranih veštaka, koje su obavili veštaci američke laboratorije "Kvantiko".

Veštak balističar laboratorije FBI "Kvantiko" u Vašingtonu Stiv Kasper je 18. aprila video vezom uspostavljenom iz Specijalnog suda u Beogradu sa Vašintonom usmeno dopunio nalaz i mišljenje veštaka koji je Okružnom sudu u Beogradu dostavljen u oktobru prošle godine.

U ovom predmetu još nema osumnjičenih, tako da je i dalje u toku pretkrivični postupak koji nije javan.

Izveštaj veštaka iz Vašigtona, bio je poslednji zahtev tužilaštva za izvođenje istražnih radnji u pretkrivičnom postupku.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE