• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predstavnički dom: Zbog nedostatka entitetske većine sve tačke idu na usaglašavanje

Autor Siniša Stanić

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije danas usvojio nijednu razmatranu tačku zbog nepostojanja entitetske većine glasova iz Republike Srpske, odnosno odsustva poslanika stranaka iz Srpske, pa su sve upućene na dodatno usaglašavanje Kolegijumu tog doma.

 Predstavnički dom: Zbog nedostatka entitetske većine sve tačke idu na usaglašavanje Izvor: FENA/Harun Muminović

Na usaglašavanje je upućen Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH po skraćenom postupku, čiji su predlagači poslanici SDP-a Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Nada Mladina i Zukan Helez.

Tim izmjenama se predviđa spuštanje izbornog praga na stranačkoj listi sa sadašnjih 20 na 10 odsto.

Na usaglašavanje Kolegijumu upućen je i izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za 2020. godinu, kao izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu.

Ukupni izvršeni rashodi i izdaci za servisiranje spoljnog duga BiH iznosili su 744.530.104 KM, od čega je 614.696.724 KM je otplata spoljnog duga, 119.859.264 inostrane kamate, dok se na ostale naknade vezane za pozajmljivanje spoljnog duga odnosi 9.933.2016 KM, kao i na bankarske provizije 40.900 KM.

Zbog nedostatka entitetske većine na usaglašavanje je upućen i izvještaj o finansijskoj reviziji izvršenja budžeta institucija BiH za 2020. godinu, čiji je podnosilac Kancelarija za reviziju institucija BiH.

U revidirane 74 instiucije, ukupno izvršenje budžeta za 2020. godinu iznosilo je 925.861.387 KM.

Kancelarija je u istom periodu dala 499 preporuka, a u izvještaju je konstatovano da se značajan dio preporuka ponavlja iz godine u godinu.

Entitetske većine nije bilo ni za izvještaj o sprovođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH /CIK/ u 2020. godini, izvještaj o sprovođenju lokalnih izbora 2020. godine, čiji je podnosilac CIK, kao i za inicijativu poslanika Saše Magazinovića kojom bi bio zadužen Savjet ministara da u roku od šest mjeseci u parlamentarnu proceduru dostavi prijedlog okvirnog zakona o klimatskim promjenama.

Na usaglašavanje Kolegijumu upućen je i Prijedlog deklaracije o dobijanju kandidatskog statusa za članstvo u EU, čiji je predlagač je poslanik HDZ-a Nikola Lovrinović.

Entitetske većine nije bilo ni za davanje saglasnosti za ratifikaciju aneksa Sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Crne Gore o sprovođenju graničnih provjera na zajedničkim graničnim prelazima za zajedničku lokaciju na graničnom prelazu Deleuša - Vraćenovići, Hum - Šćepan Polje, Sitnica - Zupci i Klobuk - Ilino Brdo.

Ovim je današnja sjednica okončana.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE