• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Srpska spremna na dijalog u okviru BiH, nema namjeru da ratuje

Autor Dušan Volaš

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska ostaje posvećena Dejtonskom mirovnom sporazumu, te da je spremna na dijalog u okviru BiH, ali i sa opozicijom u Srpskoj.

 Dodik: Srpska spremna na dijalog u okviru BiH, nema namjeru da ratuje Izvor: RTRS

Dodik je izrazio zadovoljstvo jer iz opozicije dolaze glasovi da je potrebno razgovarati o odbrani prava Srpske.

"Spreman sam da se odazovem njihovom pozivu, da suočimo argumente, da ih saslušam, čak i pod uslovom da oni mene ne slušaju, ali u svakom slučaju sam spreman da razgovaram", rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

Napominjući da je nekoliko puta pozivao predstavnike opozicije na razgovore i da su oni to uvijek odbijali sa sarkazmom, Dodik, koji je i lider SNSD-a, kaže da je spreman da se odazove na njihov eventualni poziv i razgovara bilo gdje i u bilo koje vrijeme.

"Ne razumijem da opozicione partije u kojima se nalaze ljudi koji su stvarali Republiku Srpsku mogu sebi da dozvole da gledaju kako stranci razbijaju jedinstvo u Srpskoj u njenoj odbrani", rekao je Dodik.

On je napomenuo da Republika Srpska nema nikakav naum da ratuje ili bilo šta drugo da čini, osim da se bori za mir i svoj status.

"Za Republiku Srpsku se borim i za nju ću dati još više svoga vremena i života, jer smatram da mi je to obaveza kao izabranog funkcionera da poštujem volju ovog naroda i pretpostavljam šta bi bila njegova volja u teškim situacijama i okolnostima", naglasio je Dodik.

On je istakao i da je spreman na svoju političku žrtvu, ali da neće da dozvoli da se Srpskoj bilo šta desi, te naglasio da mir ne bi žrtvovao ni za Republiku Srpsku.

"Republika Srpska nema namjeru ni na koji način da ugrožava mir i stabilnost. Mi nismo neprijatelji ni bošnjačkog ni hrvatskog naroda, samo hoćemo da učinimo mogućim naše političke orijentacije i procjene. A naša politička procjena je da BiH može isključivo da egzistira ukoliko je zasnovana na Ustavu", rekao je Dodik.

On je naglasio da je Republika Srpska zato izabrala put povratka na ustavni okvir BiH, put koji štiti Dejtonski sporazum i put koji je zasnovan na Ustavu BiH.

Dodik smatra da današnji dan kada je prije 26 godina parafiran Dejtonski sporazum treba da bude slavljen i obilježen ne samo kao dan mira, nego i kao dan kada su Ustavom utvrđene određene pozicije.

"Republika Srpske je u BiH taj dan unijela svoju teritoriju, svoju zemlju, svoj narod, svoju vlast iako je htjela nezavisnost. Tako da smo učinili ozbiljan ustupak, a nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma krenula je međunarodna podvala i prevara", naveo je Dodik.

On je upozorio i da u stvarnosti zemlje EU neće zapadni Balkan u Uniji, te da je još jedna od prevara koje se mogu vidjeti ovih dana to da se SAD bore za integraciju regiona u EU.

"Zato je i propao pokušaj u Sloveniji da se napravi nešto od toga, a nama pričaju o evropskoj perspektivi, traže naše odustajanje od samih sebe, kako bi na kraju samo digli ruke, računajući da će tada već na unutrašnjem planu biti neki drugi akteri, koji ništa ne pamte", rekao je Dodik.

"Izvršen masakr Dejtonskog sporazuma"

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Banjaluci da je danas poseban dan u istoriji ovih prostora i naroda, jer je prije 26 zaključen Dejtonski mirovni sporazum, ali da je upitno šta je od njega danas ostalo.

Dodik je poručio da je Republika Srpska ostala vjerna i nije odustajala od slova Dejtonskog sporazuma, i onda kada su drugi provodili duh Dejtona, praveći masakr od sporazuma.

"Danas, kao što je bilo i prethodnih 25 godina, BiH je međunarodni protektorat, koji s vremena na vrijeme liči na koloniju zapadnih zemalja", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Srpski član Predsjedništva je naglasio da su stranci u BiH, vršeći silu, mijenjali Dejtonski sporazum kroz četiri stranca - visokog predstavnika i tri strane sudije u Ustavnom sudu BiH.

Dodik je naglasio da je Dejtonski sporazum u sebi imao nekoliko važnih odredaba koje su omogućile da se zaustavi ratni sukobi, te da je među ključnim ta da su Srbi, Hrvati i Bošnjaci prihvaćeni kao konstutituvni narodi, te da se BiH sastoji od dva entiteta - Republike Srspke i FBiH.

"Dejton najbolja ponuda za BiH"

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra da je neophodan povratak slovu Dejtonskog sporazuma, te ističe da ne vidi ništa što bi moglo da bude bolja ponuda za BiH iz koje moraju da odu stranci.

Prema njegovim riječima, stranci moraju da prestanu da se miješaju u makro i mikro život, politički prije svega, da zovu telefonima razne ljude i da im prijete kako će uvesti sankcije kako bi determinisali političke odluke.

"Možda je to nekada i moglo. Danas im poručujem da nije moguće. To je vidljiv dokaz na koji način se miješaju u unutrašnje stvari zemlje za koju kažu da je suverena i samostalna", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Dodik je naveo da stranci danas kažu ono što govore 26 godina i neuspješno je, a to je da BiH treba da budemo dio nekih reformi.

"To za Srbe znači prevara. Srbi su nezadovoljni i smatraju da su prevereni implementacijom Dejtonskog sporazuma, koja je bila izričito na štetu srpskog, a koliko vidimo i hrvatskog naroda", napomenuo je Dodik.

Dodik je naveo da se ušlo u začarani krug u BiH, iz kojeg nema izlaza.

"Ono što vidimo na međunarodnoj sceni jeste da je krenula satanizacija Srba i mene. Sve je isto kao što je bilo i ranije, isti su mediji i oni koji potpisuju članke. Pošto su pronašli vješticu koja se po njima zove Milorad Dodik i Republika Srpska, opet ništa nisu riješili. Moraće sa ovim narodom da sjednu i dogovaraju se", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da se može nastaviti sa iluzijom o antiustavnoj BiH, kako su je oni uspjeli da naprave, ali da obmana, laži i podmetanje ne mogu da budu ozbiljna politika.

"Zato treba da se prestane sa osjećanjem kako su stranci vlasnici naših života i kako su zaduženi da nama donose dobro. Moramo se osloboditi kolonijalnog statusa. Kad to kažem govorim za sve narode u BiH", poručio je Dodik.

Dodik je naglasio da je neophodno osloboditi se od kolonizatora i učiniti sve da se u zajedničkom dogovoru napravi ono što je moguće.

"Osnova za to treba da bude Dejtonski sporazum. Svaka odluka koju budemo donosili treba da bude naša, a ne njihova. Kad kažem njihova, mislim na strance. Jer su oni to koji 30 godina nisu htjeli da uspostave stabilno područje, pa se postavlja pitanje gdje je njihova moć?", pita Dodik.

"Slijede razgovori na važnoj adresi"

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da ga čeka važan put na adresu važnu za razgovore o posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi trebalo da se razmatra vraćanje nadležnosti Republici Srpskoj.

"Posebna sjednica i materijali koji su dostavljeni biće održana. Mene čeka jedan važan put koji je za nas bitan, ali on ne uslovljava održavanje posebne sjednice, odnosno suštinu onoga o čemu ćemo razgovarati, nego je samo potreba da se i na tako jednoj važnoj adresi popriča još o tome. U svakom slučaju očekujem da će, kako je rečeno, nakon završetka ove redovne sjednice Kolegijum utvrditi datum kada će se održavati posebna sjednica", istakao je Dodik.

Dodik je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je on jedan od predlagača jedne tačke dnevnog reda i dodao da će biti na toj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Odgovarajući na pitanje novinara o postojanju jedinstva sa predstavnicima opozicije u Republici Srpskoj kada je riječ o posebnoj sjednici Narodne skupštine Srpske, Dodik, koje je i lider SNSD-a, kaže da je spreman da razgovara ako oni to žele.

"Ostaje i ovo, možda i moj javni poziv da opozicija pozove na sastanak na koji ću se ja odazvati. Razgovaraćemo ako oni to žele, a nakon toga vam mogu reći da li ima ili nema jedinstva", rekao je Dodik.

(Srna/Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE