• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stanišiću loše, suđenje pod znakom pitanja

Jovica Stanišić se oseća vrlo loše, suđenje odloženo za petak.

 Stanišiću loše, suđenje pod znakom pitanja Izvor: MONDO

Nastavak suđenja Jovici Stanišiću pred Haškim tribunalom odložen je za petak zato što je Stanišić, po nalazu lekara, "vrlo slab" usled napada oboljenja organa za varenje uz "veliki gubitak krvi".

Predsedavajući sudija Patrik Robinson pročitao je u sudnici izveštaj lekara da Stanišić pati "od teškog napada ulceralnog kolitisa s velikim gubitkom krvi i dijarejom" zbog čega je "veoma slab".

Prethodno je sudsko veće obavešteno da je Stanišić "trenutno u bolnici" gde, kako je izvestio lekar, prima novu terapiju. Lekar je zaključio da stoga Stanišić nije u stanju da bude u sudnici, niti da proces prati iz pritvora preko video veze.

Pošto je sudija Robinson pročitao nalaz lekara, Stanišićeva odbrana zatražila je da se zasedanje prekine, a s tim se, uz napomenu da je "frustriran što suđenje ne napreduje", složio i tužilac Dermot Grum (Groome).

Stanišićev branilac Hert-Jan Knoops (Gert-Jan Knoops) napomenuo je da je njegovog klijenta pregledao treći lekar, koji do sada nije bio uključen u njegovo lečenje, ali je postavio istu dijagnozu i dao istu preporuku kao i prethodna dva.

Sudsko veće zatim je odlučilo da do petka prekine suđenje, imajući u vidu, prema rečima predsedavajućeg Robinsona, da je "moguće da Stanišiću u petak bude dovoljno dobro da bude u sudnici ili u sobi za video vezu".

Bivši šef Službe državne bezbednosti Srbije Stanišić i njegov pomoćnik Franko Simatović Frenki optuženi su za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH 1991-95.

Posle četiri odlaganja zbog Stanišićeve bolesti, sudsko veće je odlučilo da započne suđenje 2. maja, nakon što je Stanišiću omogućeno da prati proces preko video veze iz pritvora.

Stanišićeva odbrana uložila je žalbu na tu odluku, ocenjujući da ona znači suđenje u odsustvu koje nije moguće po statutu Tribunala. Branilac Knops najavio je i povlačenje iz postupka.

Prema nalazima lekara, Stanišić pati od teške depresije sa psihotičnim obeležjima, hronične bolesti organa za varenje (paučitis, ulceralni kolitis) i kamena u bubregu.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE