• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada: Prekršen Ustav ili sednica za istoriju?

Slobodan Samardžić, posle sednice Vlade ocenio da je prekršen Ustav, a ministri iz DS da je sednica bila istorijska.

 Vlada: Prekršen Ustav ili sednica za istoriju? Izvor: MONDO

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić ocenio je da je sednica Vlade Srbije, na kojoj su energetski sporazum sa Rusijom i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i Prelazni sporazum o trgovinskim odnosima sa EU upućeni budućem parlamentu na ratifikaciju, pokazala "razdor zbog kog se vlada raspala".

Samardžić je na konferenciji za novinare posle sednice vlade rekao da su premijer i ministri iz redova Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije bili protiv stavljanja na dnevni red Sporazuma sa EU, ali da su taj predlog izglasali ministri iz Demokratske stranke i G17 plus koji su ga i predložili.

Potpredsednik vlade Božidar Đelić je naglasio je da današnji dan, koji se slavi kao Dan Evrope, dan pobede evropske Srbije koja jača strateške odnose sa Ruskom Federacijom i obezbeđuju bolji zivot za svoje građane.

On je objasnio da premijer i ministri iz DSS-a i Nove Srbije nisu želeli da prisustvuju glasanju o potvrđivanju sporazuma sa EU, koji je bez njih usvojen jednoglasno, a da je, kad su se ministri vratili u salu, izglasan i zakon o potvrđivanju energetskog sporazuma sa Rusijom.

Đelić je istakao da je o tim sporazumima ranije bila postignuta saglasnost u vladi, tako da je bilo logično da ih ta vlada usvoji na poslednjoj sednici i uputi na ratifikaciju novom sazivu Skupštine Srbije.

Samardžić je ocenio da je potvrdom sporazuma sa EU deo vlade prihvatio faktičko stanje da je 19 zemalja EU priznalo nezavisnost Kosova i potpisivanje tog delikatnog i važnog saporazuma.

Samardžić je kazao i da je time prekršen Ustav Srbije i zbog toga DŠ i NS nisu želeli da učestvju "u tome".

Đelić se nije složio sa tom ocenom, kao ni ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić koji je rekao da po toj logici Srbija ne bi trebalo da ni o čemu ne pregovara i sklapa ugovore sa zemljama koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Jeremić je naglasio da je današnja sednica od velikog strateškog i simboličkog značaja za Srbiju pošto su na njoj učvršćena "dva stuba spoljne politike Srbije".

Ti stubovi su, kako je rekao, integracija u EU i čvrsti partnerski odnosi sa Ruskom Federacijom.

Ministar trgovine i usluga Pregrag Bubalo je istakao značaj za Srbiju potvrđivanja energetskog sporazuma, jer je zahtev ruskih partnera bio da se to učini do 11. maja. On je dodao da su ministri jedne stranke u vladi bili uzdržani kad se glasalo o tom sporazumu.

Na sednici vlade usvojena je i Strategija za mlade, kao i Strategija održivog razvoja Srbije.

Doneta je i Uredba o dodeli 40.000 dinara pomoći svim nekomercijalnim domaćinstvima do kraja ove godine. Taj iznos će biti isplaćen u dve rate.



(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE