• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Afera Respiratori: Inspekciji nejasno kako je "Srebrena malina" izabrana kao najbolji ponuđač

Autor Dušan Volaš

Nastavljeno suđenje Novaliću i ostalima

 Afera Respiratori: Inspekciji nejasno kako je "Srebrena malina" izabrana kao najbolji ponuđač Izvor: FENA

U nastavku suđenja federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalima za spornu nabavku respiratora u vrijednosti 10,5 miliona KM, svjedok Tužilaštva BiH Jelena Znahor izjavila je da inspekcijom u Federalnoj upravi civilne zaštite /FUCZ/ nije moglo biti utvrđeno na osnovu čega je "Srebrena malina" izabrana kao najbolji ponuđač za nabavku respiratora.

Znahoreva je rekla da su ona i koleginica inspekcijom utvrdile da je FUCZ u pogledu ponude "Srebrene maline" prekršila zakon kod trošenja budžetskih sredstava.

"Nismo našli komunikaciju FUCZ-a sa ponuđačima. Nije vršena korespondencija i ne možemo utvrditi na koji je način ova izabrana kao najbolja ponuda", dodala je Znahoreva, koja je bila federalni budžetski inspektor.

Ona je navela da je inspekcijski nadzor izvršen u novembru 2020. na zahtjev Tužilaštva, a po nalogu koji je potpisala federalni ministar finansija Jelka Miličević.

Znahoreva je dodala da je zbog kratkog vremena fokus bio na respiratorima i ugovoru sa "Srebrenom malinom", te da su ona i koleginica tražile u FUCZ-u da im o tome predoče svu dokumentaciju.

Ona je rekla da su pronašli devet ponuda za respiratore, od kojih je ponuda "Srebrene maline" bila posljednja, te napomenula da su neke ponude već bile izuzete u okviru postupka i da su samo konstatovale o kojim ponudama se radi.

Znahoreva je izjavila da je ugovor o nabavci respiratora sačinjen na osnovu ponude od 2. aprila, koja nije bila protokolisana, a da je rok za isporuku bio do 15. aprila, te da je bila predviđena mogućnost jednostranog raskida.

"Ne znamo da li je utvrđen bonitet pravnog lica, koliki je kapital, da li je sposoban da nabavi. Samo smo imali ponudu `Srebrene maline` za ACM respiratore i ugovor", rekla je Znahoreva.

Ona je navela da je na obrascu kojim je izvršeno trezorsko plaćanje bio naznačen predračun, te da ne zna o kojem se predračunu radi, jer ga nisu imale na raspolaganju.

Na obrascu je, kako je navela, stajao datum 2. april, a plaćanje je izvršeno 3. aprila.

"Samim tim što je stajao 2. april, izazvalo je sumnju, jer tad nije postojao ugovor", rekla je Znahoreva, dodavši da se 2. april pojavljuje i u drugoj knjigovodstvenoj dokumentaciji.

Na pitanja Solakove odbrane, ona je potvrdila da neke ponude nisu imale podatke o roku isporuke.

Branioca Marselu Bajramović je interesovalo da li zna da li je FUCZ ostvarivala telefonske kontakte sa ponuđačima, na šta je Znahoreva rekla da je inspekcija rađena na osnovu dokumentacije.

"Na osnovu čega je vršena analiza? Na osnovu telefonskih kontakata? To mi je nejasno", rekla je Znahoreva.

Bajramovićeva je na to izjavila da nijedna ponuda nije sadržavala količinu respiratora i rok isporuke kao ona od "Srebrene maline".

I drugi branioci su ispitivali svjedoka o ponudama, a optuženi Hodžić je pitao: "Kako od silnih analiziranja niste shvatili da je ponuda `Srebrene maline` bila najbolja".

Znahoreva je odgovorila da ona nije vršila vrednovanje ponuda i da je to trebalo da uradi FUCZ, ponavljajući da inspekciji nije predočena nikakva korespondencija sa ponuđačima ni analiza ponuda.

U vezi sa pitanjima odbrane o spornom datumu, rekla je da ona nema pristup trezorskom obrascu za plaćanje, kao i da ne zna da li je obrazac prvo popunjen radi unosa novog transakcijskog računa "Srebrene maline".

Ona je rekla da ne zna da li se u trezorskoj aplikaciji može nešto mijenjati, navodeći da se po tom pitanju može angažovati vještak.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministar finansija Federacije BiH /FBiH/ Jelka Milićević i vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Optužnica ih tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićevićeva je optužena za nesavjestan rad u službi.

Suđenje se nastavlja 11. februara.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE