• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta su pokazali izbori za mjesne zajednice u Banjaluci

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Izbori za savjete mjesnih zajednica u Banjaluci poslužile su kao test na kojem stranke dokazuju ko trenutno ima jaču stranačku organizaciju i članstvo.

 Parkić u Banjaluci. Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

Preliminarni rezultati objavljeni kasno sinoć za izbore u savjete mjesnih zajednica u Banjaluci pokazuju da je SNSD sa koalicionim partnerima pobijedio u 43 banjalučke mjesne zajednice, a PDP, odnosno koalicija okupljena oko gradonačelnika Draška Stanivukovića u 14 mjesnih zajednica.

Banjalučani su prvi put svjedočili ovako izraženoj borbi stranaka za mjesta u savjetima mjesnih zajednica i ovi izbori su ogledalo političke situacije u gradu koji je blokiran u škripcu između dvije vlasti: jedne oličene u gradonačelniku, a druge u SNSD-u.

Rezultati

Stranke su se u nedjelju u Banjaluci praktično takmičile ko može više simpatizera izvesti na glasanje, ko je bolje organizovan na terenu i ko ima, kako se to kaže, ''disciplinovanije'' članstvo.

SNSD i predsjednik Gradskog odbora ove stranke, Vlado Đajić, već neko vrijeme u aktivnoj su kampanji kojom žele da pokažu da Stanivuković nije dobar gradonačelnik i da nema podršku većine građana.

U toj kampanji Đajić je postao, uz predsjednika stranke Milorada Dodika, najviše eksponirana ličnost iz SNSD. Pobjeda na izborima za mjesne zajednice daće mu vjetar u leđa ''da radi dobar posao'' na terenu. U stranci je sinoć organizovano slavlje na kojem je i Dodik uzeo učešće za mikrofonom.

S druge strane, izbori su pokazali da PDP, a pogotovo SDS imaju još mnogo posla oko stranačke organizacije i angažovanja i animiranja novih članova. Stanivukovićeva pobjeda na lokalnim izborima 2020. godine nije bila pobjeda opozicionih stranaka, što se uostalom vidi i u gradskoj skupštini kojom upravlja većina koju kontroliše SNSD, a koja takođe, ne izgleda kao previše čvrsta. Stanivukovića popularnost narušena je djelimičnim razočarenjem glasača u gradonačelnički mandat.

Vidjećemo i da li će ovo ohrabriti SNSD da krene u ranije najavljivani proces opoziva gradonačelnika, s obzirom da uzorak sa ovakvih izbora (izlaznost oko 20 odsto) - kojima je dat ogroman značaj baš zbog potreba politike, a ne građana - nije dovoljno relevantan za mjerenje podrške.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 6

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Drago mi je da sam potakao konstruktivnu raspravu, ali mene ne interesuju ni jedni ni drugi . Baš kao ni jučerašnji izbori

Sale

Očekivano, rijaliti kampanja i političari ne traju puno. Ne možeš narod dva puta istu foru prodati a ne raditi ništa

Zole

Kakva je uloga MZ u kvaliteti života običnog čoveka,skoro nikakva pa samim tim i ovi izbori ništa im ne znače a to se vidi po izlaznosti na iste

Ovasa

@Zole Očigledno ništa ne znaš o tome šta pišeš. Nađi izbore za savjete mz bilo gdje gdje izađe nevjerovatnih 20%, i gdje glavni političari iz oba tabora učestvuju u kampanji. Jedno je jasno, snsd je trenutno za opoziciju prejak, moraju naći odgovor za lutanje sa svojim politikama

Da

@Zole Draško reče da će ladno dobiti svih 57, djelilo se paketa, zvali saborci Jelena i Vukan. Radovali se velikoj izlaznosti. Šta bi na kraju, jesu li uhvatili 10 mjesnih zajednica

MONDO REPORTAŽE