• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izbori koji su važniji strankama nego mjesnim zajednicama

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

U Banjaluci će narednog vikenda biti održani izbori za savjete mjesnih zajednica (MZ), a sudeći prema aktivnostima političkih stranaka, oni nikad nisu bili važniji.

 Izbori za mjesne zajednice u banjaluci 2022 Izvor: Vladimir Tadić

U posljednjih par nedjelja u toku je prava mala predizborna kampanja koju mahom vode dvije stranke: Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Partija demokratskog progresa (PDP), svako sa svojim saveznicima.

Partija demokratskog progresa osmislila je naziv kampanje ''Za naša naselja'' i stranačke delegacije predvođene gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem i presjednikom stranke, Branislavom Borenovićem trenutno su na turneji po gradskim i prigradskim naseljima - slikaju se, obećavaju, igraju košarke i peku ćevape.

Povezano

Istovremeno, SNSD je odgovorio slično, možda manje aktivno, ali sa najjačim oružjem. Početak kampanje - ne samo za mjesne zajednice, već i uvod u kampanju za opšte izbore - bila je posjeta rubnom banjalučkom gradskom naselju Česma, srpskog člana Predsjedništva BiH zajedno sa liderom SNSD-a u Banjaluci, Vladom Đajićem.

Ponovo je obećan most preko Vrbasa, više puta obećavan i ranije, od različitih gradonačelnika i drugih nivoa vlasti.

Predsjednik SNSD pojavio se među stanovnicima i u Bistrici i još nekim naseljima. U svom posljednjem promotivnom video snimku, a imao ih je nekoliko, Vlado Đajić je obećao da će SNSD u Banjaluku uložiti milijardu KM republičkog i gradskog budžetskog novca.

Veću pažnju listama za savjete mjesnih zajednica ipak je posvetio, kako se čini, PDP odnosno dio gradske vlasti koncentrisane oko gradonačelnika sa namjerom da ovladaju najnižim jedinicama lokalne samouprave.

Na terenu, u stvarnosti, institucija mjesne zajednice već odavno gubi na važnosti i zainteresovanost građana za učešće u njenom radu daleko je manja od (trenutne) zainteresovanosti stranaka.

Za to postoje praktični razlozi. Jedan je sigurno taj što građani nisu previše ni skloni takvoj vrsti ''učešća u politici'', a drugi je što su se vremenom uvjerili da su inicijative koje iz MZ idu ka Gradskoj upravi, mrtvo slovo na papiru.

U spomenutoj MZ Česma, stanovnici su prije nekoliko godina upravo na zboru građana i preko mjesne zajednice pokušali privoljeti gradsku vlast za gradnju mosta na Vrbasu, ali tada im je poturena informacija da to nije u nadležosti grada.

S druge strane, političkim subjektima u Banjaluci izbori za mjesne zajednice dođu kao rekreativni sport u odnosu na one izbore koji bi trebalo da se zbiju na jesen. Nešto kao surogat ''midterm'' izbora u Americi gdje dva bloka odmjere snage da djelimično vide ''kako stoje u narodu'', iako izbori za mjesne zajednicu nisu pravi uzorak.

Međutim, pobjedom se u propagandnom mislu može mnogo dobiti u Banjaluci koja je trenutno pritisnuta parališućim sukobom dva bloka oko vlasti. Izgubiti se ne može gotovo ništa.

Prije više od 10 godina, na izborima za savjete MZ 2011. u Banjaluci organizovane grupe građana, nezavisnih kandidata neangažovanih u političkim strankama, pokušale da osvoje savjete MZ u nekim gradskim naseljima i to im je djelimično uspjelo. Određena energija koja je postojala, upravo zbog skrajnutosti važnosti MZ, uskoro potrošena.

Za većinu Banjalučana mjesna zajednica je još uvijek obično neka baraka gdje ljudi dođu samo kad se glasa ili na predizborni skup.

Šta sve može MZ?

Mjesna zajednica može biti tačka za pokretanje inicijativa i učešća u javnoj raspravi prilikom pripreme i donošenja dokumenata i prilikom prostornog uređenja jedinice lokalne samouprave, na svom području.

Takođe, MZ može pokrenuti inicijative, davati mišljenja i učestvovati u izgradnji komunalnih objekata u opštoj upotrebi, pokretati inicijative ili učestvovati u javnim raspravama o aktivnostima za razvoj privrede i društvenih djelatnost; prikupljati i dostavljati organima jedinice lokalne samouprave, javnim preduzećima i ustanovama predstavke i pritužbe na njihov rad, kao i inicijativu i prijedloge građana za rješavanje pitanja od njihovog zajedničkog interesa.

Imaju mogućnost učešća u obezbjeđivanju uslova za sport i rekreaciju, za organizovanje raznih oblika humanitarne pomoći na svom području, za zaštitu od elementarnih nepogoda, saradnju sa drugim udruženjima, i obavljanjem drugih poslova.

Izbori sa savjete MZ održavaju se 20. februara, od 9 do 17 časova.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Grk

Ne pita ni Draška niko ništa kamoli mjesnu zajednicu. Dečko samo neke makete nosa ni jednog jedinog projekta nije realizovao. Izbori za Mjesnu zajednicu su besmisleni. Dzaba troše novac. Što se sami ne dogovore da uđu stranke po rezultatima izbora za gradsku skupštinu po naseljima

Zagi

Bolje da ne komentarišem ni partije ni MZ. Nek nam se skinu s vrata s tim izborima, MZ niti čemu služe niti ćemo do sljedećih izbora uopšte više vidjeti te ljude.

MONDO REPORTAŽE