• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusija suspendovala učešće u finansiranju OHR-a: Razmatra se eventualna saradnja sa Kristijanom Šmitom

Autor Dušan Volaš

Ruska Federacija je informisala OHR da suspenduje svoje učešće u finansiranju OHR-a.

 Ruska Federacija suspendovala finansiranje OHR-a Izvor: OHR

Iz Ambasade Rusije u BiH ovu tvrdnju iz OHR-a nisu željeli komentarisati.

"Finansijska pitanja ne bismo željeli komentarisati jer su to pitanja unutrašnje strukture OHR-a", rekli su iz ruske ambasade, objavile su "Nezavisne novine".

Možda će vas zanimati

Iz OHR-a ističu da novac za njihovo finansiranje obezbjeđuju zemlje članice Savjeta za implementaciju mira (PIK), te da budžetska godina OHR-a traje od 1. jula tekuće, do 30. juna naredne godine.

Inače, sredstva za finansiranje OHR-a obezbjeđuju zemlje članice Savjeta za implementaciju mira. Budžet OHR-a za 2021/2022. godinu iznosi 5.327.627 evra.

"Pregled doprinosa pojedinih zemalja u budžetu OHR-a je sljedeći: EU 47,68 odsto, SAD 22 odsto, Japan 10 odsto, UK 6,69 odsto, Kanada 3,03 odsto, Organizacija islamske konferencije 2,5 odsto, Rusija 1,2 odsto, ostali 6,9 odsto", navedeno je na sajtu OHR-a.

Pritom, prema tvrdnjama iz OHR-a, Rusija je još prošle godine iznijela svoj stav po pitanju sastanaka UO PIK-a.

"U julu 2021. godine, Ruska Federacija najavila je da više neće učestvovati na sastancima Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira", kažu iz OHR-a.

S druge strane, iz Ambasade Rusije u BiH tvrde da je Rusija član Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira u BiH (UO PIK), kao i da, kako tvrde, "ne postoji mehanizam za suspendovanje njihovog učešća u poslovanju ove institucije".

Osvrnuli su se i na Kristijana Šmita, kojeg, podsjetimo, Srpska ne priznaje kao visokog predstavnika u BiH.

"Principijelan stav Rusije u vezi s nelegitimnošću gospodina Šmita kao visokog predstavnika u BiH dobro je poznat. Međutim, to ne mora značiti da ne učestvujemo u radu UO PIK-a. Rusija je spremna da razmotri mogućnost obnavljanja saradnje s gospodinom Šmitom ukoliko on bude dobio neophodnu saglasnost Savjeta bezbjednost UN-a za ovu funkciju", rekli su iz Ambasade Rusije u BiH.

Inače, upitan da li je Rusija i dalje članica Savjeta za sprovodenje mira, američki ambasador u BiH Majkl Marfi nedavno je rekao da Rusija više ne učestvuje na sastancima ambasadora i na Upravnom odboru PIK-a, kao i da ne plaća svoj dio članarine za OHR koji uplaćuju sve članice tog tijela.

"Pretpostavljam da je Rusija odlučila da napusti PiK", istakao je Marfi tokom nedavne posjete Banjaluci.

Možda će vas zanimati

Tagovi

OHR

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

.

Tako treba,ukidati finansiranje međunarodnih organizacija,koje se naoruzaju a onda terorišu države a i njihove narode.Tako muslimani svoje nevladine organizacije finansiraju,samo da napadaju srpski živalj a i RS.Posebno one oštrokondže "pi.. majke kur.... srebrenice.

MONDO REPORTAŽE