• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadićevi i Nikolićevi potrošili milione na kampanju

Najviše sredstava za predsedničke izbore, koji su održani 20. januara i 3. februara ove godine, potrošila je DS, a na drugom mestu je SRS.

 Tadićevi i Nikolićevi potrošili milione na kampanju Izvor: MONDO

DS potrošila je oko 346,33 miliona, a na drugom mestu je SRS sa 73,8 miliona dinara, pokazuju finansijski izveštaji stranaka koji su, prema odluci RIK-a, objavljeni u "Služenom glasniku".

U izveštaju dostavljenom RIK-u, DS navodi da je iz budžeta Republike kao stranka čiji je kandidat pobedio na izborima dobila 346,703 miliona dinara, dok su pirlozi fizičkih lica iznosili 285.000 dinara, što je ukupno 346,988 miliona dinara. DS navodi u izveštaju da je 30.000 dinara kao prilog dobila od Žarka Pivca iz Pozarevca.

Ukupni roškovi te stranke su 346,325 miliona dinara, od čega je DS najviše izdvojila za emisije i zakupljene termine na televiziji 139,5 miliona dinara, troškove oglašavanja 60,8 miliona dinara, za reklamne spotove 39,4 miliona dinara.

SRS, čiji je predsednički kandidat bio Tomislav Nikolić, navodi da je iz javnih sredstava dobila 9,37 miliona dinara, koliko je pripalo i ostalim kandiatima za predsednika.

Iz privatnih izvora ta stranka prikupila je oko 65 miliona dinara, što je ukupno 74,3 miliona dinara, dok su troškovi te stranke 73,8 miliona dinara.

SRS navodi da je za reklamne spotove potrosila 22,6 miliona dinara, 15,13 miliona dinara za štampanje plakata, oko 13 miliona za oglase, a 1,13 miliona za zakup terimnn na televiziji.

NS navodi da je kao i ostale stranke iz budžeta dobila 9,37 miliona dinaraa, dok je od priloga fizičkih lica u novcu obezbedila 1,99 miliona dinara, što je ukupno 11, 364 miliona dinara. Ta stranka, za razliku od većine ostalih, navodi imena donatora, a zanimljivo je da se svih šest osoba preziva Jocić.

NS navodi da su ukupno utrošena sredstva 11.364.352 dinara i da se poklapaju sa prihodima.

Za predsednicke izbore SPS je ukupno prikupila 35.540.363 dinara, od toga iz budžeta 9, 37 miliona, a iz privatnih izvora 26,17 miliona dinara. Od toga 24,17 miliona su prilozi fizičkih lica u novcu, a dva miliona prilozi pravnih lica.

Ta stranka navodi da je ukupno utrošila 48,157 miliona dinara, od čega za troškove emisija na televiziji 37,39 miliona, dok ostali troškovi odlaze na plakate, oglase, reklamne spotove.

LDP je, prema izveštaju, iz budžeta dobila 9,37 miliona dinara, a za kampanju potrošila 33.262.420 miliona dinara, ali ne navodi da li je i koliko dobila iz privatnih izvora. Za zakup termina na televiziji i reklame LDP je potrošila 28,9 miliona dinara.

Pokret "Snaga Srbije - Bogoljub Karić" kao i drugi dobio je 9,37 miliona iz budžeta, a iz privatnih izvora ostvario je 7,98 miliona dinara u vidu priloga fizičkih lica. Troškovi kampanje te stranke, prema izveštaju, iznose 17,351 milion dinara i za samo nekoliko dinara se razlikuju od prihoda, a 5,26 miliona dinara utrošeno je za zakup terimna na TV, oko pet miliona za spotove.

Narodna seljačka stranka, pored sredstava iz budžeta (9,37 miliona dinara), od članarine je obezbedila 12.100 dinara, a utrošila 10,35 miliona dinara za troškove plakata, emisija na televiziji i druge potrebe.

Mađarska koalicija navela je u izveštaju da je utrošila 7,5 miliona dinara za predsedničke izbore, od čega za zakup terimna na televiziji 1,9 miliona dinara.
Reformistička stranka, prema podnetom izveštaju, utrošila je 9,36 miliona dinara i navodi da, pored prihoda iz budžeta, nije imala privatnih prihoda.

Revizija finansijskih izveštaja stranaka o strukturi, visini i poreklu utrošenih sredstava za fiansiranje predsedničke kampanje stranaka koje su na predsedničkim izborima imale kandiate poverena je revizorskoj kući "Revizit".

U izveštaju revizora obrađeno je sedam od devet finansijskih izveštaja stranaka koje su imale kandidate na predsedničkim izborima, jer LDP i SRS nisu "Revizitu" omogućile uvid u svoje finansijske izveštaje.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE