• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SPS, SRS i DSS - usaglašeni, pregovaraju, putuju

Socijalisti, radikali i narodnjaci usaglasili principe, nastavljaju pregovore. Tomislav Nikolić otputovao u Hag, Ivica Dačić putuje u Moskvu.

 SPS, SRS i DSS - usaglašeni, pregovaraju, putuju Izvor: MONDO

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je posle pregovora sa predsednicima koalicije Demokratska stranka Srbije - Nova Srbija i Srpske radikalne stranke da je usaglašeno svih pet principa za formiranje nove vlade Srbije.

Dačić, koji u petak putuje u Moskvu, najavio je da će biti nastavljeni pregovori o koalicionom sporazumu i formiranju nove koalicije.

Na pitanje da li je sve gotovo, lider SPS je odgovorio da je u pitanju dogovor o načelima i principima na osnovu kojih će se formirati vlada: "Vlada i parlamentarna većina se formiraju kada se potpiše kolicioni sporazum."

Dačić je kazao da će se tokom poste Moskvi sastati sa predsednikom stranke Pravedna Rusija Sergejem Mironovim, a odrečno je odgovorio na pitanje da li će se sastati sa Mirjanom Marković.


Potpredsednik radikala Gordana Pop Lazić rekla je da će razgovori biti nastavljeni već u petak, a da postoje velike šanse da se brzo dođe do parlamentarne većine.

DSS je saopštila nakon sastanka da je predložen sporazum o formiranju nacionalne vlade koju bi sačinjavale kolicije DSS-Nova Srbija, SRS, SPS, PUPS, JS, Bošnjačka lista i vanstranačke ličnosti koje zastupaju nacionalnu politiku očuvanja državnih interesa Srbije.

Ključni ciljevi nacionalane vlade su: očuvanje Kosova i Metohije u Srbiji, očuvanje Republike Srpske na osnovu Dejtonskog sporazuma, snažan ekonomski i ravnomerni regionalni razvoj Srbije, ostvarivanje socijalne pravde, nastavak evropskih integracija Srbije sa Kosovom i Metohijom u svom sastavu i borbu protiv svih vidova korupcije i kriminala.

Predsedništvo SPS ranije je jednoglasno usvojilo pet principa za razgovore o formiranju nove parlamentarne većine i nove vlade sa DSS-om, a razgovori stranaka nastavljeni su oko 17 sati u sedištu DSS, gde su im se pridružili predstavnici SRS.

Radikali i koalicija DSS-NS ranije je utvrdila četiri temeljna principa buduće vlade, a socijalisti su dodali i peti - insistiranje na socijalnoj pravdi. "Ukoliko postignemo konsenzus oko tih načela, nastavićemo dogovore ka potpisivanju koalicionog sporazuma", izjavio je novinarima portparol SPS Đorđe Milićević.

Principi socijalista su odbrana državnih i nacionalnih interesa, socijalna pravda, evropske integracije, ekonomski razvoj i borba pritiv korupcije i kriminala. Milićević je rekao da će socijalisti, ako bude bio postignut dogovor, insistirati da se koalicioni sporazum potpiše pre konstituisanja novog saziva parlamenta.

Upitan da li će pregovarati sa Demokratskom strankom o formiranju nove vlade, on je ponovio da su na prvom mestu razgovori sa DSS. Prema njegovim rečima, za socijaliste je najbitniji princip socijalne pravde, ali nije precizirao da li usvajanje principa evropskih integracija znači da će SPS glasati za ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciju i pridruživanje u parlamentu.

Na pitanje novinara da li je sa DSS bilo dogovora o formiranju gradske vlasti u Beogradu, Dačić je ranije rekao da ima načelnih dogovora, ali da se nije razgovaralo o personalnim rešenjima.

Na formalnom ili neformalnom nivou pregovori o vladi traju gotovo od same izborne noći, a za sada, sudeći po zvaničnim saopštenjima, "za koplje" ispred u približavanju dogovoru su predstavnici "narodnjačke" opcije. Spekulacije će se nastaviti sve dok koalicija oko SPS ne demistifikuje svoj stav i otkrije "kom carstvu će se prikloniti".

U međuvremenu, stigla je i vest da je Tomislav Nikolić otputovao kod Vojislava Šešelja u Hag. Kako tvrdi, reč je o "redovnoj poseti" i termin je ugovoren ranije.

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić izjavio je da veruje da će dogovor sa koalicijom SPS-PUPS-JS biti postignut i da će se formirati buduća vlada. On je za "Novosti" rekao da su u četvrtak "finalni razgovori", kao i da se neće dozvoliti "maratonski pregovori", jer "ne želimo da se mrcvarimo": "Hoćemo da se stvari odmah isteraju na čistac, da znamo na čemu smo - imamo li vladu sa SRS i SPS-PUPS-JS ili je nemamo."

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE