• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sinod vodi SPC umesto patrijarha Pavla

Sinod SPC preuzeo dužnosti patrijarha Pavla, koji je od novembra na lečenju na VM.

 Sinod vodi SPC umesto patrijarha Pavla Izvor: MONDO

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) preuzeo je svu vlast, dužnosti i obaveze patrijarha Pavla zbog, kako se navodi na sajtu SPC, njegove sprečenosti da obavlja svoju funkciju usled dužeg lečenja.

Navodi se da je odluka doneta u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu, pod predsedništvom mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, shodno članu 62. Ustava SPC.

"Shodno istom članu, predsedavanje Svetim arhijerejskim saborom, odnosno Sinodom, preuzima najstariji po proizvodstvu član Svetog arhijerejskog sinoda mitropolit", navodi se u saopštenju.

Patrijarh Pavle, koji ima 94 godine, prebačen je sredinom novembra 2007. godine na lečenje na Vojno-medicinsku akademiju zbog zdravstvenog stanja.

Dnevnik "Blic", u svom on-line izdanju, tvrdi da je unutar SPS "došlo do sukoba oko toga treba li pokrenuti proceduru za izbor novog poglavara" zato što patrijarh Pavle zbog bolesti ne obavlja svoju dužnost.

"Razmere sukoba vide se po tome što unutar SPC uveliko kruži informacija da su za novog patrijarha viđeni episkop bački Irinej i episkop banjalučki Jefrem. Prvi, kao predstavnik starogrčke, drugi kao predstavnik tzv. bosansko-srpske struje", ističe list.

Izvor "Blica" iz SPC dodaje da episkop Irinej "ni sam ne zna šta da radi, čas kaže da hoće, čas kaže da neće“. Prema istom izvoru, traži se treći, nezavisni kandidat, "ali je takvog gotovo nemoguće naći".

Ruska pravoslavna crkva uputila je pre dan-dva dopis SPC čiji je smisao da se za života patrijarha Pavla ne može pokretati procedura izbora novog patrijarha. Izvor "Blica" blizak nekim članovima Sabora SPC kaže da ne može precizno da se izjasni da li je dopis uputio patrijarh Aleksej lično ili Sinod RPC, ali je, u svakom slučaju, posle toga počeo da splašnjava elan one grupe koja smatra da SPC mora ući u proceduru izbora novog patrijarha jer je sadašnjeg bolest onemogućila da obavlja svoju svetu dužnost.

Dramatičnu atmosferu - koja je zavladala unutar SPC kad je u njenom vrhu otvoreno pitanje šta činiti kad patrijarh zbog bolesti ne može da obavlja dužnost - izvor "Blica" iz SPC ovako je sažeo:"Svaki episkop je patrijarh za sebe, stariji hoće da proguraju nekog svog, stanje je kao uoči raspada SFRJ, to svi u našoj Crkvi znaju!"

Od Sabora SPC sve do monaštva prostrujala je vest da je u petak, tokom zasedanja Sabora, bilo i takvih žestokih okršaja da je u jednom trenutku, kad je čuo šta govori penzionisani vladika Atanasije, vladika Filaret "tako podigao glas da se čulo i na ulici“, piše list.

Prethodnih dana beogradska štampa pisala je o strujama u vodećim krugovima SPC, a "Glas javnosti" je naveo da postoje tri moguća scenarija rada Sabora.

S obzirom na to da je patrijarh Pavle od sredine novembra prošle godine na lečenju na Vojnomedicinskoj akademiji, i praktično ne upravlja Crkvom, neophodno je da se nađe neko prelazno rešenje.

Mogući scenariji: a) da se patrijarh povuče; b) da Sabor potvrdi sadašnje stanje, za šta se zalaže nekoliko starijih, uglednih vladika, odnosno da odluči da patrijarh formalno ostane na čelu SPC, a da sveti Sinod preuzme poslove patrijarha, što je u skladu sa članom 62 Ustava SPC, koji kaže da"„vlast patrijarhovu vrši sveti arhijerejski Sinod“.

U opticaju je i varijanta da se patrijarh ipak bira, čime bi Sabor iz redovnog prešao u izborno zasedanje. Spominjana je i mogućnost da se izabere stalni zamenik patrijarha, ali ova opcija nije u skladu sa Ustavom SPC.

(www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE