• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Muke po Euleksu

Zvaničnici Euleksa u Prištini su priznali da postoje poteškoće oko uspostavljanja ove misije na Kosovu.

 Muke po Euleksu Izvor: MONDO

Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko izjavio je da UNMIK još nema instrukcije iz centrale u Njujorku za prenos nadležnosti na Euleks, dodajući da su UNMIK i Euleks zasebne misije na Kosovu.

"Buduća uloga misije UN i Evropske unije na Kosovu je predmet tekućih razgovora između Ujedinjenih nacija i Evropske unije", rekao je Ivanko Tanjugu.

On je naveo da UNMIK "nema nikakve instrukcije da prenese nadležnosti na Euleks", ali da dve misije sarađuju.

Zvaničnici Euleksa na Kosovu su, kako prenosi prištinska štampa, potvrdili da postoje poteškoće u uspostavljanju te misije do 15. juna, dodajući da se radi kako o pravnim, tako i političkim problemima i kolebanju nekih zemalja EU da podrže Euleks.

Portparolka Euleksa Karin Lindmaln izjavila je prištinskom listu "Zeri" da je potpuno uspostavljanje te misije na Kosovu do 15. juna teško realizovati, "zbog poteškoća na terenu". "Ipak, misija se gradi i uspostavljanje se nastavlja", navela je Lindmalnova.

List prenosi da kancelarija Međunarodnog civilnog predstavnika (ICO) nema takve probleme. "Ova kancelarija je već uspostavila potpunu neophodnu infrastrukturu na Kosovu", izjavio je "Zeriju" portparol ICO-a Endi Mekgafi.

List "Koha ditore" prenosi neimenovane diplomatske izvore z Brisela da "neke zemlje članice EU, koje ne priznaju nezavisnost Kosova, sada se dvoume i oko ranijih obećanja da neće sprečiti angažovanje EU na Kosovu".

Dnevnik ističe da iste zemlje odbijaju da šalju svoje ljude u misiji EU na Kosovu dok ne bude postignuto rešenje u odnosima EU i UN oko odlaska UNMIK-a.

Komentarišući pisanje prištinske štampe da je misija Euleksa "na čekanju", portparol UNMIK-a Ivanko je rekao da je to pitanje za Euleks, pošto je reč o "zasebnoj misiji".

Šef Euleksa Iv de Kermabon je prvi od zvaničnika koji je rekao da je moguće da ta misija ne zabeleži napredak posle 15. juna, za kada planira početak rada, jer je u iščekivanju odluka UN i još nema jasne zakonske okvire.

"Vrlo je moguće da ne zabeležimo nikakav poseban napredak posle 15. juna, jer je prošlo toliko vremena, a nemamo jasne zakonske okvire", rekao je Karmabon, a preneli danas mediji u Prištini.

"Misija je u nekoj vrsti iščekivanja odluke UN", kazao je Kermabon, navodeći da Evropska unija očekuje signal od UN za preuzimanje odgovornosti na Kosovu u oblasti reda i zakona.

On je dodao da "svaki put kada (generalni sekretar UN) Ban Ki-mun treba da učini neki pozitivan gest, Rusi učine nešto iza scene kako bi ga blokirali".

De Kermabon je kazao da je ipak optimista da će EU postići svoje ciljeve na Kosovu, čak i ako bi došlo do odlaganja rokova "za mesec, dva ili tri".

Šef Euleksa boraviće na Kosovu od sutra do 21. maja, a u Prištini će se sastati s kosovskim liderima i predstavnicima institucija javnog reda.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE