• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slučaj trgovine organima "zakasnio" u Hag

"Tužilaštvo, u skladu sa izlaznom strategijom koju je propisao Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, ne može da vodi nove istrage od kraja 2004."

 Slučaj trgovine organima "zakasnio" u Hag Izvor: MONDO

Predstavnica za štampu glavnog tužioca Haškog tribunala Olga Kavran izjavila je da je tužilaštvo tog suda dobilo "par zahteva" u vezi saznanja o trgovini organima Srba otetih na Kosovu i Metohiji posle 1999, da će u vezi s tim pružiti sve informacije koje ima, ali da - u skladu s izlaznom strategijom - ne može da vodi nove istrage još od kraja 2004.

"Tužilaštvo, u skladu sa izlaznom strategijom koju je propisao Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, ne može da vodi nove istrage od kraja 2004", rekla je Kavranova Tanjugu.

Kavranova je objasnila da je Tužilaštvo tribunala ranije obavilo preliminarnu istragu povodom informacija o otmicama ljudi na Kosmetu, koji su odvedeni u Albaniju, gde su im izvađeni organi, ali da tada "nije nađeno dovoljno dokaza koji bi opravdavali dalji rad Tribunala na tome, a u vezi sa njegovom nadležnošću".

Kavranova je rekla da će Tužilaštvo pružiti informacije pojedinačnim državama koje pokreću istragu o tom slučaju i odgovoriti na zahteve istražnih organa tih zemalja: "To je normalna saradnja sa državama koja se odvija preko zvaničnih zahteva koje te države upućuju, odnosno istražni organi, i na te zahteve se odgovara."

Na pitanje Tanjuga da li je haško tužilaštvo dobilo takav zahtev od Albanije, Misije UN na Kosmetu (UNMIK), ili neki drugi pojedinačni zahtev, Kavranova je odgovorila da je Tužilaštvo dobilo "par zahteva vezano za tu problematiku" i da će, "naravno, pružiti sve informacije koje ima": "Međutim, kao što sam već rekla, nakon obavljanja preliminarne istrage, nije više od toga rađeno, tako da je na lokalnim organima da se time dalje bave ukoliko to odluče."

Albansko tužilaštvo izrazilo je ranije spremnost za saradnju sa Haškim tribunalom ukoliko, kako je prenela albanska nacionalna agencija ATA, taj sud bude smatrao da bi istraga o optužbama bivšeg glavnog haškog tužioca Karle del Ponte o trgovini ljudskim organima trebalo da bude nastavljena u toj zemlji.

Del Ponteova je iznela u svojoj knjizi "Lov: Ja i ratni zločinci" da su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) odveli najmanje 100 zarobljenih srpskih civila i vojnika na sever Albanije gde su im vađeni organi radi ilegalne prodaje i transplantacije na evropskom crnom tržištu.

Bivši lider OVK Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je za britansku medijsku kuću Bi-Bi-Si (BBC) da podržava pokretanje istrage o tvrdnjama da su njegovi borci bili umešani u trgovinu organima srpskih zarobljenika.

Haradinaj je u petak uveče kazao da će "veoma rado sarađivati u istrazi": "Pozivam nezavisne istražitelje iz bilo koje kredibilne organizacije u svetu da dođu i obave takvu istragu. To može da bude urađeno lokalno, regionalno i uz našu saradnju. Lično nemam ništa protiv."

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE