• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Prištini osnovan "Pokret za ujedinjenje"

"Pokret za ujedinjenje", čiji je cilj spajanje svih "albanskih prostora", osnovan je danas u Prištini.

 U Prištini osnovan "Pokret za ujedinjenje" Izvor: MONDO

Za predsednika tog pokreta je imenovan Avni Klinaku.

"Glavni cilj ove partije je ujedinjenje albanskih prostora u jednu zemlju i rešavanje socijalnih problema kosovskih građana", izjavio je Klinaku na Osnivačkoj skupštini Pokreta u sali bioskopa "Dom omladine".

Klinaku je svojevremeno osnovao "Nacionalni pokret za oslobođenje Kosova" (NFOK), organizacije koja je bila jedna od osnivača tadašnje "Oslobodilačke vojske Kosova".

U leto 1997. godine, Okružni sud u Prištini izrekao je presude dvadesetorici clanova "teroristicke organizacije Nacionalni pokret za oslobođenje Kosova" od dve do 10 godina zatvora. Oni su formirali tzv. "Opstenarodni savet", sačinili program koji zagovara ratnu opciju, pripremali organizovanje ustanka Šiptara na Kosmetu, čak su u Prištini formirali gerilsku teroristicku jedinicu "Gerilska jedinica Pristina - Redzep Malja".

Kako je na sudu dokazano, osuđeni su od decembra 1992. do januara 1997. godine u Prištini i drugim mestima na Kosovu i Metohiji "stvarali udruženja kojima se ugrožavalo ustavno uređenje i teritorijalna celina SR Jugoslavije, preduzimanjem akata nasilja, kojima se stvaralo osecanje nesigurnosti kod građana", to jest, "udruzivali radi neprijateljske delatnosti i terorizma".

Ta grupa je, kako je stajalo u obrazlozenju presude, pokušala da upotrebom sile - terorizmom - otcepi Kosovo i Metohiju i druge delove SRJ, a potom da je pripoje Republici Albaniji.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE