• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: RS postigla politički uspjeh

Predsjednik RS ocijenio da se Srpska kreće u dobrom pravcu zbog posjete Ketrin Ešton i dolaskom Štefana Filea početkom juna u BiH

 Dodik: RS postigla politički uspjeh Izvor: MONDO

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Srpska postigla politički uspjeh s obzirom da je u Banjaluci bila šef evropske diplomatije Ketrin Ešton i da na bazične pregovore o pravosuđu u BiH dolazi evropski komesar Štefan File, ocijenivši da se sada stvari kreću u dobrom pravcu.

Dodik je naveo da će parlament Srpske 31. maja razmatrati Prijedlog odluke o stavljanju van snage odluke o raspisivanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH u čijem obrazloženju je navedeno da referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH za nije neophodan imajući u vidu dogovor postignut sa EU.

"U okviru skupštinske rasprave o toj odluci biće razmotren i sagledan dio skupštinskih zaključaka koji su pratili raniju odluku o raspisivanju referenduma", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je napomenuo da je RS potencirala četiri otvorena pitanja kada je riječ o reformi pravosuđa u BiH i da izjave koje su on i Eštonova nedavno dali u Banjaluci treba tretirati kao obavezujuće u daljem postupanju o tom pitanju.

"Tamo je jasno navedeno da Evropa razumije pitanja koja je RS potencirala sa stanovišta njihove saglasnosti sa evropskom praksom", naveo je Dodik.

Početkom juna u Banjaluci o tome će biti vođen široki strukturalni dijalog kojem će prisustvovati File, dodao je Dodik i istakao da je to prilika da se na dnevni red, osim pomenuta četiri, stave i druga pitanja.

"Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH je apsolutno anahron i na pravi način ne obezbjeđuje poštivanje pravde i pravičnosti u BiH. Zbog toga treba razmišljati da za institucionalna imenovanja na nivou RS ili entiteta postoji VSTS koji će imati funkciju predlaganja, a da proces predlaganja vratimo u parlamente kao što je to praksa svuda u svijetu", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, indikativno je da su oni koji su glasali protiv referenduma i u to vrijeme bili u funkciji Zlatka Lagumdžije, sada zagovornici referenduma.

"Ovo je odlična pobjeda Srpske, jer je referendum stvar koju uvijek treba upotrijebiti kada je ugrožen minimalni nacionalni interes RS. Referendum je zaista snažno demokratsko oruđe i ovaj narod se to mora navikunti", ocijenio je predsjednik Srpske.

Dodik je podsjetio da Evropa nikada nije rekla da je referendum antidejtonski, već da je to korak u pogrešnom pravcu, te dodao da je antidejtonski karakter dolazio od OHR-a i SAD.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE