• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojena Dopuna instrukcije o vjeronauci

Vlada Kantona Sarajevo jednoglasno je usvojila dopunu Instrukcije o ocjenjivanju učenika koji pohađaju predmet vjeronauka.

 Usvojena Dopuna instrukcije o vjeronauci Izvor: MONDO

Vlada je zadužila resorno ministarstvo da je dostavi svim osnovnim i srednjim školama na području Kantona.

Iz kantonalne Vlade saopšteno je da je na osnovu konsultacija sa stručnim krugovima, roditeljima učenika u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo i sugestije kantonalnog Ministarstva pravde i uprave konstatovano da retroaktivna primjena propisa predstavlja narušavanje jednog od osnovnih principa vladavine prava.

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj vanrednoj sjednici zaključila da bi Instrukcija od 22. aprila u vezi sa ocjenjivanjem predmeta vjeronauka unijela pravnu nesigurnost.

Instrukcija, odnosno njena Dopuna, nemaju za cilj ukidanja vjeronauke, nego su prvi korak u uvođenju reda i ukidanju diskriminacije u ovoj oblasti koja se godinama sistematski zanemarivala pod izgovorom odbrane vjerskih sloboda koje nikada nisu bile sporne, navodi se između ostalog u saopštenju.

Federalni mediji prenose da je ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Emir Suljagić poslao kantonalnom premijeru Fikretu Musiću pismenu ostavku.

Ministar Suljagić nije bio dostupan Srni da potvrdi informaciju o ostavci.

Suljagić je juče u pisanoj izjavi odbacio kao spekulacije informacije o ostavci kao i o povlačenju Instrukcije
kantonalnog Ministarstva obrazovanja od 22. aprila kojom predmet vjeronauka ne ulazi u opšti prosjek učenika.

"Laž je da podnosim ostavku i da nemam podršku Socijaldemokratske partije BiH. Instrukcija školama kojom predmet vjeronauka ne ulazi u opšti prosjek učenika ostaje na snazi", navodi se u jučerašnjoj Suljagićevoj izjavi.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić je krajem prošle sedmice, obraćajući se vjernicima na Buni kod Mostara pozvao kantonalnog ministra obrazovanja da povuče odluku da predmet vjeronauka ne ulazi u opšti uspjeh učenika u tom dijelu BiH.

"Ako budete dirali u vjeronauku imaćete `sarajevsko ljeto` na ulicama Sarajeva, da znate"! ...Isto kao što se protiv Mubaraka desilo `egipatsko proljeće`", poručio je reis Cerić tom prilikom.

Ministar Suljagić je 22. aprila uputio je Instrukciju školama u sarajevskom kantonu da predmet vjeronauka ne ulazi u ukupan prosjek, obrazalažući to činjenicom da svi učenici ne pohađaju nastavu vjeronauke.

Iz Rijaseta Islamske zajednice u BiH je saopšteno da je 1 500 roditelja učenika, koji pohađaju vjeronauku, uputilo protestno pismo kantonalnom ministru obrazovanja i nauke Suljagiću tražeći da povuče svoju instrukciju.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE