• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Al-Misri okuplja vehabije

Pojačane aktivnosti vehabijskog pokreta širom BiH, direktno su povezane sa povratkom Egipćanina Imada al-Misrija u BiH, smatra Dževad Galijašević.

 Al-Misri okuplja vehabije Izvor: MONDO

Pojačane aktivnosti pripadnika vehabijskog pokreta širom BiH, pa samim tim i u rubnim dijelovima Republike Srpske, direktno su povezane sa povratkom nekadašnjeg glavnog ideologa odreda "El mudžahedin", Egipćanina Imada al-Misrija u BiH, smatra član ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Dževad Galijašević.

Galijašević kaže da je Al-Misri u BiH stigao odmah po izbijanju nereda na ulicama Egipta, jer je bio među grupom radikalnih islamista, kojima su protivnici bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka omogućili puštanje na slobodu. Budući da je Al-Misri, poznat i kao Eslam Durmo, prije izručenja egipatskim vlastima živio u BiH, jasno je, smatra Galijašević, zbog čega se ponovo vratio na ove prostore.

"Al-Misri po dolasku u BiH nije sjedio skrštenih ruku, već je odmah počeo s propovijedima, pa je tako 13. i 14. februara ove godine u Sarajevu i Travniku održao predavanje o položaju žena u islamu, dok je 24. aprila u Bugojnu govorio o tome šta, u stvari, kvari bratstvo u islamu", rekao je Galijašević za banjalučki "Fokus".

Radikalna egipatska struja, ističe Galijašević, polako ali sigurno preuzima primat i u Al Kaidi, posebno poslije smrti Osame bin Ladena, tako da nikog ne treba da začudi jačanje ekstremizma njegovih sljedbenika u BiH. "U BiH imamo više od 100 000 sljedbenika vehabijskog učenja islama, koji samo čekaju priliku da se dokažu kao Alahovi borci. Pitanje je dana kada će se pojaviti novi Haris Čaušević Oks ili Rijad Rustempašić", zaključio je Galijašević.

Predsjednik Savjeta teslićke Mjesne zajednice Blatnica Ljubomir Malivojević rekao je ranije Srni da pripadnici vehabijskog pokreta vrše vojnu obuku na Manjači (Mahnjača) na granici opština Teslić u Republici Srpskoj i Zenica u Federaciji BiH, ispričavši kako se u nekoliko navrata nedaleko od nekadašnjeg vojnog objekta na Mahnjači čula rafalna pucnjava iz automatskog oružja.

Srpski povratnici u ovaj dio blatničkog kraja, koji je do rata pripadao opštini Teslić, naveli su da su vehabije u dva navrata poslije 6. maja izvodili vježbe gađanja iznad nekadašnjeg srpskog sela Kozila, koje se nalazi nedaleko od Palašnice. U Policiji RS Srni je ranije potvrđeno da je u teslićkom selu Kamenica vidno prisustvo "osoba koje svojim izgledom i načinom oblačenja podsjećaju na pristalice vehabijskog pokreta".

Odbor za bezbjednost Narodne skupštine RS zatražiće od MUP RS informaciju o stanju u rubnim područjima opštine Teslić koja će biti razmatrana na sjednici Odbora, potvrđeno je "Fokusu" u ovom odboru. Ukoliko bude zaključeno da ima razloga, Odbor će pitanje bezbjednosti u ovom kraju pokrenuti i na sjednici Narodne skupštine RS.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE