• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čolak: Reforma pravosuđa neophodna

Ministar pravde BiH Bariša Čolak ocijenio je da je reforma pravosuđa u BiH pitanje koje se nikako nije moglo izbjeći.

 Čolak: Reforma pravosuđa neophodna Izvor: MONDO

Ministar pravde BiH Bariša Čolak ocijenio je da je reforma pravosuđa u BiH pitanje koje se nikako nije moglo izbjeći, jer sadašnje stanje, u kojem građani nisu jednaki pred zakonom, ne može opstati, a stanje sa referendumom je samo ubrzalo reformu.

"Reforma pravosuđa u BiH je pitanje koje se nikako nije moglo izbjeći. Ovo stanje sa referendumom je samo ubrzalo reformu... Treba učiniti sve da naše pravosudne institucije budu što samostalnije, profesionalnije, nezavisnije, ali i efikasnije. Bez toga nema pravosuđa koje može da dobije prolaznu ocjenu. Da bismo to postigli, mnogo stvari treba napraviti i u zakonodavno-pravnom okviru i u samoj organizaciji", ocijenio je Čolak za "Glas Srpske".

On je rekao da se Strategija za procesuiranje predmeta ratnih zločina provodi, ali značajnog kašnjenja ima i određene stvari bi se morale i mogle ubrzati, a najveća odgovornost je na onima koji provode zakon, a u Sudu i Tužilaštvu BiH se odvija najveći broj tih procesa.

"Trebalo bi napraviti analizu i vidjeti da li smo odabrali najbolji način za provođenje te strategije, da se najteži slučajevi procesuiraju pred Sudom BiH, a oni koji predviđaju manje kazne pred entitetskim sudovima. Vidjećemo šta će reforma donijeti, ali bi morala da ispravi ono što nije dobro. Reforma nam nije potrebna zbog reforme nego da imamo dobro zakonodavstvo", ocijenio je Čolak.

On je rekao da kritike upućene njemu ličnu i Ministartvu pravde zbog "slučaja Divjak" i podnošenja zahtjeva Austriji za njegovo izručenje BiH dolaze od onih koji sa profesionalizmom nemaju nikakve veze.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE