• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlasti Federacije BiH stabilne

Predsjednik FBiH Živko Budimir izjavio je u Sarajevu da su vlasti ovog entiteta stabilne i izrazio uvjerenje da ih ništa neće ugroziti do narednih izbora.

 Vlasti Federacije BiH stabilne Izvor: MONDO

"S obzirom da su izabrani Vlada, te predsjednik i potpredsjednici, kao i Parlament FBiH, ne vidim razloga zašto tražiti druga rješenja", istakao je Budimir, govoreći o eventualnom povlačenju odluke visokog predstavnika o suspenziji odluka Centralne izborne komisije BiH o nezakonitosti izbora federalnih vlasti.

On je izrazio očekivanje da će vrlo brzo biti uspostavljena parlamentarna većina na nivou BiH, te završeno konstituisanje zakonodavnih i izvršnih vlasti na tom nivou.

Govoreći na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99", Budimir je rekao da očekuje da na čelu Savjeta ministara BiH bude predstavnik hrvatskog naroda, ali nije želio da se upušta u kalkulacije o imenu.

Za izbor predsjednika HDZ-a 1990 Bože Ljubića u Kolegijum Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Budimir je rekao da je to, kako je naveo, jedan od pokazatelja neravnopravnosti Hrvata u BiH, jer je za izbor bilo presudno entitetsko glasanje, odnosno glasovi srpskih poslanika.

On smatra da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i lider HDZ BiH Dragan Čović "predvode anti BiH blok", koji, kako kaže, predstavlja latentnu opasnost za postojanje BiH. Prema njegovim riječima, Dodik i Čović imaju podršku u susjednim zemljama, odnosno Srbiji i Hrvatskoj.

Budimir navodi da je ključ rješenja te situacije promjena političke pragme odbacivanjem ekskluziviteta nacionalnih politika i uvođenje ravnopravnosti.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE