• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusija: RS ima pravo na referendum

Ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan Harčenko izrazio je zadovoljstvo zbog postizanja dogovora o rješenju krize u BiH pregovorima.

 Rusija: RS ima pravo na referendum Izvor: MONDO

On je ponovio da RS, prema Dejtonskom sporazumu, ima pravo na organizovanje referenduma.

"Ja sam još jednom objasnio stav Rusije u vezi referenduma i sadašnje situacije. Rusija je dosljedna i imala je sadržajan i potpuno utemeljen stav na Dejtonskom mirovnom sporazumu", rekao je Harčenko poslije razgovora sa predsjednikom Srpske demokratske stranke (SDS) Mladenom Bosićem u Banjaluci.

Harčenko je rekao da je sa Bosićem razgovarao o aktuelnim pitanjima u BiH i u RS, izrazivši nadu da postoje šanse za formiranje centralnih vlasti na nivou BiH.

On je naveo da su pregovori najbolje rješenje za neka pitanja.

"Još na početku mi smo rekli da, uz skupštinske zaključke o referendumu, postoji mogućnost dijaloga da se pronađe adekvatno rješenje", rekao je Harčenko.

"Moj kontakt u Savjetu za implementaciju mira (PIC) potvrđuje da je EU ozbiljna da se pregovorima riješe ova pitanja", rekao je Harčenko i naglasio značaj Rusije u tome.

Namjeru RS da van snage stavi odluku o referendumu, Harčenko nije htio da komentariše, navodeći da je sve rekao i da "čeka i prati razvoj situacije".

Predsjednik RS Milorad Dodik je, poslije razgovora 13. maja u Banjaluci sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, rekao da za sada nije neophodan referendum o nametnutim zakonima visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH. Eštonova je tom prilikom izrazila spremnost EU da se angažuje na otvaranju strukturalnog dijaloga o funkcionisanju pravosuđa u BiH.

Bosić je rekao da je SDS podržala incijativu raspisivanja referenduma o sudu i tužilaštvu BiH i da neće mijenjati svoj stav ni na narednom skupšitnskom zasjedanju, naglasivši da je pravo RS po pitanju referenduma u Savjetu bezbjednosti podržala i Rusija.

"Ja sam ambasadoru prenio svoje mišljenje da rezultati cele političke aktivnosti u vezi referenduma o sudu i tužilaštvu BiH se mogu sagledati tek, možda negdje, u oktobru mjesecu kada dođu preporuke Evropske komisije i kada nam bude jasno da li išta od ciljeva, koji su isprovocirali pokretanje priče o referendumu ispunjeno i da li će biti uvaženi stavovi RS", rekao je Bosić.

On je ponovio da očekuje od Predsedništva BiH da preuzme odgovornost za političku sudbinu zemlje i u zakonskom roku, koji ističe u subotu, predlože mandatara za sastav Savjeta ministara BiH.

"Ukoliko ime mandatara ne bude postignuto konsenzusom sva tri člana u Predsjedništvu BiH onda će BiH biti osuđena na propast i ta će incijativa biti zaustavljena u Predstavničkom domu Parlamenta BiH", rekao je Bosić.

On je apelovao na članove Predsjedništva BiH da je sada vreme da uspostave buduće međusobne odnose u Sarajevu.

Bosić je rekao da će, ukoliko ne bude dogovora, BiH i njeni građani gubiti sljedeće mjesece u političkom natezanju i međusobnom optuživanju političkih lidera.

Ruski ambasador u BiH razgovarao je i sa premijerom i predsjednikom RS Aleksandrom Džombićem i Miloradom Dodikom.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE