• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za more potrebne tri prosječne plate

Četvoročlana porodica u Srpskoj za sedmodnevno ljetovanje ove godine trebaće da izdvoji oko tri prosječne plate.

 Za more potrebne tri prosječne plate Izvor: MONDO

U turističkim agencijama u Srpskoj kažu da je za sedam dana odmora u Crnoj Gori, Hrvatskoj ili Grčkoj porodici potrebno najmanje 2.000 maraka. Prema posljednjim podacima Zavoda za statistiku RS, prosječna plata u Srpskoj iznosi 807 maraka, piše "Glas Srpske".

U turističkoj agenciji "Sebastijan" u Banjaluci kažu da su se stanovnici do sada uglavnom raspitivali za aranžmane u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

"U špicu sezone smještaj u apartmanu za četiri osobe u Crnoj Gori kreće se po cijeni od 30 do 40 evra za dan. Za sedmodnevni odmor u Hrvatskoj ove godine potrebno je od 600 do 700 maraka po osobi", kazali su u ovoj agenciji i dodali da su u ovu cijenu uračunati smještaj, prevoz i hrana.

U ovoj agenciji dodaju da je pored ovih troškova stanovnicima potrebno još minimum 200 maraka džeparca.

"Nešto jeftinije prolaze oni koji se odlučuju da idu na odmor u predsezoni i postsezoni, gdje su ljetovanja jeftinija za oko 20 odsto. Međutim, ta putovanja su rijetka jer stanovnici uglavnom koriste ju­l i avgust za odmor", kazali su u "Sebastijanu".

U banjalučkoj turističkoj agenciji "Smiljić" rekli su da su u ovoj godini stanovnici najviše zainteresovani za Grčku, gdje deset noćenja po osobi košta 135 evra.

"Pored ovih troškova, stanovnici sebi treba da obezbijede i džeparac. Cijene putovanja uglavnom su se zadržale na nivou prošlogodišnjih", kazali su u ovoj agenciji.

U agenciji "Bobar turs" u Bijeljini kazali su da su stanovnici Srpske najviše zainteresovani za Grčku, gdje za deset dana, uz prevoz, jedna osoba treba da izdvoji 490 maraka.

"Pored ovih troškova, potrebno je još najmanje 200 maraka džeparca. Za desetodnevni boravak u Hrvatskoj ili Crnoj Gori ove godine potrebno je obezbijediti od 600 pa sve do 1.500 maraka po osobi", kazali su u ovoj agenciji.

U turističkim agencijama dodaju da se iznajmljivanje ležaljki kreće od sedam do 13 evra, dok je iznajmljivanje suncobrana nešto jeftinije i košta od pet do deset evra.

Prema istraživanju Saveza sindikata RS, 80 odsto radnika ne može sebi da priušti godišnji odmor u pravom smislu.

"Većina radnika u Srpskoj godišnji odmor provodi kod kuće, a neki od njih to vrijeme čak koriste kako bi dodatno zaradili. Svaki peti radnik sebi može da priušti luksuz da negdje otputuje", navodi se u istraživanju.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE