• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Islamska zajednica optužuje Incka

Medžlis Islamske zajednice Sarajevo optužio je visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da je "udario na čast i dostojanstvo" Islamske zajednice.

 Islamska zajednica optužuje Incka Izvor: MONDO

Medžlis Islamske zajednice Sarajevo optužio je visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da je "udario na čast i dostojanastvo" Islamske zajednice BiH i njenog poglavara Musafu Cerića i da se svrstao na stranu antiislamista i islamofoba.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je juče da retorika, kakvu je koristio Cerić kada je prijetio ministru obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Emiru Suljagiću, može imati samo negativne posljedice na mir u BiH, istakavši da se uvijek nadao da će velikodušnost, solidarnost, saosjećanje i tolerancija prevladati i pobijediti očaj.

Medžlis Islamske zajednice Sarajevo traži od OHR-a i Valentina Incka da povuku izjavu i da se izvini muslimanima, Islamskoj zajednici i poglavaru Ceriću, te smatra da je "ovakva generalizacija i davanje paušalnih ocjena s profesionalnog i komunikološkog stajališta potpuno nedopustiva i čisti moralni krah".

"Visoki predstavnik Valentin Incko, umjesto da riješi problem Fate Orlović, svrstao se na stranu onih antiislamista i islamofoba koji svoju vjerodostojnost grade napadajući Islamsku zajednicu, vrijeđajući duhovne vrijednosti muslimana i reisa, šireći neistine, predrasude i islamofobiju", saopšteno je iz Medžlisa.

Za Medžlis je indikativno da se, nakon što je riješeno pitanje vjeronauke u Kantonu Sarajevo, Incko upustio u "kompromitaciju Islamske zajednice, kao da za OHR nema drugih prioritetnijih i važnijih pitanja".

Poglavar Islamske zajednice u BiH reis Mustafa Cerić javno je ranije zaprijetio Suljagiću da će, ako ne povuče odluku o prebacivanju ocjena iz vjeronauke u opisne, čime ne ulaze u prosjek, dobiti "sarajevsko ljeto" na ulicama, po uzoru na revolucije u arapskim zemljama.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE