• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusija će se založiti za Mladića u Hagu

Rusija ne može da ne pozdravi hapšenje Ratka Mladića, ali namjerava da traži pravedan proces u Haškom tribunalu, izjavio je šef Komiteta državne Dume za međunarodne odnose Konstantin Kosačov.

 Rusija će se založiti za Mladića u Hagu Izvor: MONDO

Kosačov je naglasio da vijest o hapšenju Mladića izaziva dvostruka osjećanja - s jedne strane, ne može se ne pozdraviti to što će se naći pred sudom čovjek koji je optužen za strašne zločine, a s druge strane "postoje određene sumnje da će taj sud biti stoprocentno objektivan i pravedan".

"Na žalost, prethodna praksa Haškog tribunala pokazuje da se radilo subjektivno, da se sudilo prije svega licima koja su u sukobima u bivšoj Jugoslaviji učestvovala sa srpske strane", rekao je Kosačov.

On je podsjetio da je, prema statistici, ogroman broj presuda, čak 96,80 odsto izrečen Srbima i dodao da je Tribunal donio nekoliko "čudnih opravdavajućih presuda u odnosu na lica koja su predstavljala druge strane u konfliktu".

Prema njegovim riječima, Haški tribunal je "začuđujuće pasivan kada je riječ o takvim događajima kao što je uzimanje ljudskih organa na Kosovu".

Kosačov je naglasio da će Moskva "sigurno pratiti Mladićev predmet u sudu i da će insistirati da sudski proces bude zaista objektivan". "Rusija ne treba da bude advokat u ovoj situaciji, ali treba da insistira na pravednom i poštenom suđenju", dodao je Kosačov.

On je ocijenio da će, nakon hapšenja Mladića, "srpske vlasti naglo aktivirati pokušaje da ubrzaju ulazak Srbije u EU" i dodao da ih u tom procesu "očekuju određena razočarenja".

"Sada nastaje veoma zanimljiva situacija, jer je osnovna prepreka za ulazak Srbije u EU uklonjena", rekao je Kosačov. On smatra da ima osnova za pretpostavku da je odgađanje tog procesa zbog Mladića bilo samo opravdanje, jer se EU suočava sa teškoćama u svom razvoju.

Predstavnik Rusije u NATO-u Dmitrij Rogozin izjavio je da će se o pravdi Haškog tribunala moći govoriti tek kad za ubistva budu odgovarali i protivnici Srba i NATO koji je bombardovao Srbiju.

Bivši visoki funkcioner ruskog Ministarstva odbrane Leonid Ivašov smatra da je Ratko Mladić bio heroj i da će njegovo izručenje Tribunalu biti greška.

"Mladić je heroj građanskog rata u kome je bilo elemenata miješanja spoljnog faktora. On je, kako je mogao, štitio svoj narod. Izručenje Mladića bio bi akt nacionalne izdaje", rekao je Ivašov.

On je ocijenio da će izručenje Mladića dovesti do daljeg raskola među Srbima i do porasta napetosti. "Srbi će pokazati da su ih konačno slomili, da zaista rade po nalogu Brisela i Vašingtona", rekao je ruski general.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE