• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oslobođeni Ljubo Tomić i Krsto Josić

Ljubo Tomić i Krsto Josić oslobođeni su u Sudu BiH optužbi da su u junu 1992. godine izvršili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u blizini Kozluka.

 Oslobođeni Ljubo Tomić i Krsto Josić Izvor: MONDO

Tomića i Josića oslobodilo je Apelaciono vijeće Suda BiH pravosnažnom presudom, koja je konačna i na koju ne postoji mogućnost žalbe, javila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN)..

Predsjedavajuća Apelacionog vijeća Suda BiH Azra Miletić rekla je da Tužilaštvo BiH nije ponudilo uvjerljive dokaze koji "isključuju razumnu sumnju" da su Tomić i Josić kao pripadnici Vojske Republike Srpske 26. juna 1992. godine ubili civile Muradifa Ibrahimovića, Izeta Nuhanovića i Šemsu Nuhanovića u šumi Marhoši.

Tomić i Josić su u martu 2010. godine nepravosnažno oslobođeni krivice da su ubili trojicu civila koji su se krili u šumi, dok je Nurija Nuhanović uspio pobjeći. Tužilaštvo BiH je na prvostepenu presudu uložilo žalbu, koju je Apelaciono vijeće u septembru 2010. uvažilo, te je naloženo održavanje ponovnog suđenja.

Obrazlažući drugostepenu presudu, Miletićeva je navela kako je Apelaciono vijeće posebno cijenilo iskaz Nurije Nuhanovića kao "ključnog svjedoka Tužilaštva BiH".

"Samo ubistvo niko nije vidio. Svjedok Nuhanović se krio tog 26. juna, kada su trojica civila, među kojima i njegov sin, najverovatnije ubijeni. Nuhanović nije vidio da su ih Tomić i Josić ubili. Svjedok nije neposredno rekao da su oni počinili ubistva, već da su to učinili Tomićani", precizirala je Miletićeva.

Ona je istakla da Nuhanović "organima gonjena" nije prijavio Tomića i Josića sve do 2003. godine, kada su pronađeni posmrtni ostaci, naglasivši kako je njegovo obrazloženje da to nije učinio iz straha neprihvatljivo.

Suđenje Tomiću i Josiću počelo je krajem avgusta 2009. godine, nakon što su se izjasnili da nisu krivi za zločin koji im se stavlja na teret.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE