• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radojičić: Slomljena sablja OHR-a

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić rekao je da je dogovor Dodik-Ešton o reformi pravosuđa u BiH slomio sablju OHR-a

 Radojičić: Slomljena sablja OHR-a Izvor: MONDO

Prema njegovim riječima, nakon tog dogovora uočena je panična ofanziva Sarajeva na Brisel, u pokušaju da okrenu situaciju u svoju korist.

"Dogovor predsjednika Srpske Milorada Dodika i visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton o otpočinjanje dijaloga o reformi pravosuđa u BiH slomio je sablju međunarodne zajednice, oličene u Kancelariji visokog predstavnika (OHR)", izjavio je Radojičić.

Navodeći da je Evropa pokazala da razumije da je referendum demokratsko sredstvo, Radojičić je istakao da je zbog toga Evropa bolja alternativa dosadašnjem ponašanju međunarodne zajednice, oličenoj u OHR-u, koji je nametnuo stotine odluka, desetine zakona, amandmana na ustave Srpske i Federacije BiH, smijenio više od stotinu zvaničnika.

Predsjednik parlamenta Srpske rekao je za "Politiku" da je Evropa ponudila dijalog, što je novo u praksi međunarodne zajednice u BiH i da se od "uloge tutorstva, pa čak i kolonijalnog pristupa", koji nije završen jer je OHR još u BiH, došlo do toga da Brisel želi da u BiH uspostavi dijalog, što je za Srpsku prihvatljivo.

"Izmjena pristupa izaziva paniku u Sarajevu, jer je ono sada tražilo hitno reagovanje OHR-a, nijednom ne pominjući probleme u pravosuđu. Poslije dogovora, uočavamo paničnu ofanzivu Sarajeva na Brisel gdje pokušavaju da okrenu situaciju u svoju korist", dodao je on.

Navodeći da je BiH uvijek bila na vjetrometini, Radojičić ocjenjuje da po mnogo čemu BiH više liči na Bliski istok nego na Evropu.

"Suprotstavljene političke tendencije u BiH su manje ili više slične onima iz 1991. godine", rekao je Radojičić, navodeći da je Dejtonski sporazum jedini kompromis, s obzirom na opštu nesaglasnost o budućem funkcionisanju BiH.

On je naveo da je "Pandorina kutija", koja se zove promjene Ustava BiH, otvorena 2005. godine, te dodao da svi koji računaju na neka strateška pomjeranja koja bi dovela do nekih krupnih promena u BiH - nisu u pravu.

"Bez snažne međunarodne intervencije, ništa se neće promijeniti. Domaći politički faktori, zbog suprotstavljenih političkih stavova, ne mogu postići saglasnost. A međunarodna zajednica danas grčevito brani Dejtonski sporazum, jer ne vidi nikakvo drugo rješenje", kaže Radojičić.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE