• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kompromisom riješiti probleme

Šef Kluba poslanika DNS-a u NSRS Spomenka Stevanović istakla je da je u BiH potreban kompromis i dogovor kako bi bila riješena sva otvorena pitanja.

 Kompromisom riješiti probleme Izvor: MONDO

"I najgori dogovor političkih lidera u BiH bolji je od nametanja rješenja međunarodne zajednice", rekla je Stevanovićeva u raspravi o Prijedlogu odluke o stavljanju van snage odluke o raspisivanju referenduma u RS na inicijativu predsjednika Srpske.

Prema njenim riječima, RS ima dobru strategiju i poziciju u budućem strukturalnom dijalogu.

"Sigurna sam da je ova utakmica dobijena, ali u budućnosti moramo ući dobro taktički pripremljeni. Smatramo da će se u strukturalnom dijalogu konačno u BiH uspostaviti nacionalna jednakost", dodala je Stevanovićeva.

Šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica naglasio je da će strukturalni dijalog trajati nekoliko godina.

"Dovedeni smo u jedu vrstu zablude što se tiče različitih referenduma u RS. SNSD sada traži izlaznu strategiju i na sve načine želi prikazati da je RS pobijedila u utakmici sa međunarodnom zajednicom", rekao je Govedarica.

Šef Kluba poslanika PDP-a Zoran Đerić istakao je da će poništavanje zaključaka, koje je parlament RS usvojio u okviru Odluke o raspisivanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH, imati štetne posljedice po Srpsku.

Predsjednik RS Milorad Dodik predložio je danas poslanicima u Narodnoj skupštini RS usvajanje Odluke o stavljanju van snage odluke o raspisivanju republičkog referenduma, kao i pratećih akata za njeno izvršenje.

"Za ovakav prijedlog smo se odlučili imajući u vidu da smo zajednički sa EU ocijenili da referendum za sada nije neophodan", rekao je Dodik obrazlažući Prijedlog odluke o stavljanju van snage odluke o raspisivanju republičkog referenduma.

Dodik je podsjetio da je zajedničkim stavom potvrđena legalnost i legitimnost rasprave i akata Narodne skupštine, ističući da se današnjom raspravom dodatno jača uloga Narodne skupštine kao mjesta konačnog odlučivanja o svim važnim pitanjima za RS.

On je napomenuo da je i Senat RS na zasjedanju u Banjaluci, koje je održano 27. maja, podržao ove aktivnosti, uz ocjenu da referendum za sada nije neophodan.

Narodna skupština RS usvojila je 13. aprila odluku o raspisivanju referenduma u RS na kojem bi građani trebalo da se izjasne da li podržavaju nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, te njihovu neustavnu verifikaciju u parlamentu BiH.

Poslanici su usvojili set od 29 zaključaka, među kojima i zaključak da se Narodna skupština RS ograđuje od rada Suda i Tužilaštva BiH, kao i da te pravosudne institucije generišu međunacionalnu mržnju i netrepeljivost.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton i predsjednik RS Milorad Dodik postigli su 13. maja u Banjaluci dogovor o otvaranju strukturalnog dijaloga o pitanjima rada i funkcionisanja pravosuđa u BiH

Sjednica Narodne skupštine RS biće nastavljena sutra u 10.00 časova raspravom o Prijedlogu odluke o stavljanju van snage odluke o raspisivanju referenduma u RS na inicijativu predsjednika Srpske.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE