• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sretenu Telebaku 22 mjeseca zatvora

Vrhovni sud RS potvrdio je presudu u kojom su bivši direktor ŽRS Sreten Telebak i još 11 osoba osuđeni na 76 mjeseci zatvora.

 Sretenu Telebaku 22 mjeseca zatvora Izvor: MONDO

Portparol Vrhovnog suda RS Jelena Despotović kazala je "Glasu Srpske" da je sud odbio žalbe advokata i Specijalnog tužilaštva kao neosnovane i potvrdio prvostepenu presudu koja je postala pravosnažna.

U ovom slučaju Tužilaštvo se žalilo na male kazne, a odbrana je tražila oslobađajuću presudu ili novo suđenje.

Banjalučki Okružni sud presudu je izrekao krajem juna 2010. godine.

Telebak je osuđen na 22 mjeseca zatvora za pokušaj zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja i nesavjestan rad u službi. Bivši predsjednik UO ŽRS Borka Trkulja osuđena je na uslovnu kaznu od osam mjeseci zatvora i novčanu kaznu od 5.000 maraka, zbog zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi.

Bivši član UO ŽRS Cvijan Filipović zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja, osuđen je na 13 mjeseci zatvora, a radnik "Invest-projekta" Goran Kunić, iz Prijedora i radnik prijedorske područne jedinice Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Radenko Banović na po deset mjeseci zatvora za nesavjestan rad u službi. Na po tri mjeseca zatvora osuđeni su Zoran Stjepanović, Branislav Carević, Zoran Pušac, Srećko Šaran, Branko Petković, Momčilo Vračar i Milovan Kovačević, s tim da je Kovačević oslobođen krivice za falsifikovanje isprava.

Na uslovnu kaznu od šest mjeseci osuđena je zemljišno-knjižni referent u Osnovnom sudu u Prijedoru Slavica Šurlan.

Presuda je izrečena zbog nezakonite prodaje i raspolaganja sa 104 teretna vagona vlasništvo "Željeznica RS", vrijednih oko 1.603.000 maraka. Osuđeni su i za nezakonito raspolaganje zemljištem u državnoj svojini, čime je Trgovačko-ugostiteljskom preduzeću "Peti neplan" iz Niševića, kod Prijedora, omogućeno uvođenje u posjed tog zemljišta.

Telebak je osuđen jer je zaključio i potpisao ugovor o prodaji 89 teretnih vagona s "Panon vagonom" iz Subotice, po cijeni od 294.000 evra, iako je tadašnja tržišna vrijednost bila 1.354.000 maraka.

Bivši direktor "Željeznica RS" Sreten Telebak ranije je izjavio da je ovo bio politički proces i skretanje pažnje s nekih drugih stvari. Negirao je navode da je zemljište dao u posjed "Petom neplanu".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE