• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajevski intelektualci o hapšenju Mladića

Srbija odlučila da uhapsi Ratka Mladića zbog ubiranja poena radi ulaska u Evropsku uniju, smatraju sarajevski intelektualci

 Sarajevski intelektualci o hapšenju Mladića Izvor: MONDO

Sarajevski intelektualci koji su se oglasili povodom nedavnog hapšenja haškog optuženika Ratka Mladića smatraju da je Srbija već 15 godina gradila evropski put i u najpogodnijem trenutku, vješto odigrala igru s odbjeglim haškim optuženicima.

Tako profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Hidajet Repovac u izjavi "Dnevnom avazu" kaže da je Srbija, nakon 15 godina iščekivanja, odlučila da uhapsi Ratka Mladića zbog ubiranja poena radi ulaska u Evropsku uniju.

"Srbija će postići sve što želi, jer sada je Boris Tadić prva ličnost regiona i on je pokupio sve poene. Ovi protesti su samo da se uveća značaj hapšenja, koje nema, takoreći, nikakav značaj. Taj čovjek, onako kako izgleda, više ni ne zaslužuje suđenje. A što se tiče nas, mi ne dobivamo nikakvu satisfakciju. Mi smo više uvrijeđeni ovim činom, jer on je došao prekasno", smatra Repovac.

Da je Srbija mnogo više dobila Mladićevim hapšenjem, smatra i profesor Fakulteta islamskih nauka Ahmet Alibašić.

On dodaje da nakon svih transkripata, platnih lista i ostalih dokaza, ne vidi šta bi suđenje Ratku Mladiću moglo novog da donese. "Osim moralne satisfakcije, mi ne dobivamo ništa. Pravno i politički ovo hapšenje ništa ne mijenja, osim što je dokaz da je Srbija cijelo vrijeme igrala igru i da je režim u Beogradu vrlo neiskren prema BiH i prema prošlosti, svojoj i našoj", stav je Alibašića. I dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Mirko Pejanović je mišljenja da će nakon ovoga Srbija dobiti status kandidata za ulazak u EU.

"Srbija je vukla poteze da kapitalizuje hapšenje Mladića u korist većeg povjerenja za njeno pristupanje EU. To indirektno utiče povoljno na odvijanje procesa integracije zemalja zapadnog Balkana u EU, a time i na BiH", smatra Pejanović.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE