• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Holandska policija pobijedila u "žmurkama"

"Nadmudreno" stotine novinara i desetine kamermana koji su sinoć u Sheveningenu željeli da ovekovječe dolazak najtraženijeg Haškog bjegunca.

 Holandska policija pobijedila u "žmurkama" Izvor: MONDO

Ne samo da nijedna od najvećih svjetskih televizija i novinskih agencija nije uspjela da snimi Mladića, uprkos ogromnom novcu i resursima koje su uložile, nego su novinari do kasno sinoć ostali u dilemi da li je bivši komandant Vojske Republike Srpske u pritvor prebačen automobilom ili helikopterom.

Još od Mladićevog hapšenja u Srbiji, 26. maja, brojne medijske ekipe zauzele su uobičajeni položaj, ispred velike glavne metalne kapije zatvora u Sheveningenu, kroz koju je, minulih godina, policijskim kombijima i džipovima sa zatamnjenim staklima, iza pritvorskih zidina uvedena većina optuženih.

Sa iste pozicije, kamere su, prije skoro tri godine, mogle da uslikaju helikopter, kojim je u pritvor dopremljen još jedan od tada najtraženijih bjegunaca, Radovan Karadžić.

Poslije dugog iščekivanja, novinari i kamermani su sinoć, međutim, ostali zbunjeni, iako su svjetske agencije emitovale snimak slijetanja helikoptera unutar kruga pritvora. Iz helikoptera nije izašao niko, a poslije nekoliko minuta, ponovo je poletio i nestao na nebu ka Rotertadamu.

Istovremeno, očekivana kolona policijskih vozila nije se ni pojavila pred glavnom kapijom, saobraćaj duž zidina se normalno odvijao, a kamere su mogle da zabilježe i radoznalce na neizbježnim biciklima.

Dok su se novinari pitali šta se događa i gledali u drugi policijski helikopter koji je lebdio iznad njihovih glava, nekoliko policijskih vozila ušlo je u pritvor Tribunala iz druge ulice, par stotina metara dalje, na glavni ulaz za zaposlene sa karakterističnim starim kulama.

Iza džipova koji su hitro prošli dvorištem, ubrzo su se zatvorila vrata garaže. To je bio jedini kadar koje su uspjele da zabilježe agencijske kamere sa obližnjih visokih zgrada, nakon što su helikopteri - koji su vjerovatno poslužili za odvlačenje pažnje posmatrača - odletili.

Niko, međutim, sa sigurnošću nije mogao da kaže kako je Mladić prebačen u pritvor, osim da pretpostavlja da je on bio u jednom od džipova.

Upravo to je - iz bezbjednosnih razloga, ali i da bi se zaštitila privatnost pritvorenika - bio cilj savršeno izvedene operacije holandske policije i logističara iz sekretarijata Tribunala.

Tribunal je šturom rečenicom, nekoliko minuta kasnije, potvrdio da je Mladić u pritvoru.

Mladić je za kamere - koje su bile svuda oko pritvora, izuzev na ulazu koji je policija iskoristila - ostao nevidljiv.

Ogroman novac koji su vodeće televizijske agencije uložile u zakup visokih kuća oko zidova zatvora u Sheveningenu, desetak metara visoke kranove za kamere, brojne ekipe na cjelodnevnim dežurstvima, ostao je djelimično neisplaćen.

Svjetska javnost će generala Mladića, koji se skrivao 16 godina, prvi put uživo vidjeti, kada on bude izveden pred sudiju Tribunala, baš kao što je predviđeno pravilima suda i kako su sudski zvaničnici i holandske vlasti željeli.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE