• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik negirao da je čestitao Tadiću na hapšenju

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je večeras da nije čestitao predsjedniku Srbije Borisu Tadiću na hapšenju generala Ratka Mladića.

 Dodik negirao da je čestitao Tadiću na hapšenju Izvor: MONDO

Dodik je naglasio da je samo rekao da je to ispunjenje dejtonske međunarodne obaveze.

Dodik je u intervjuu RTS-u istakao da je Mladić, kao čovjek koji je komandovao vojskom, svjestan da je imao individualnu odgovornost.

Predsjednik RS je podsjetio da je i on sam u to vrijeme glasao da Mladić bude izabran za komandanta Glavnog štaba Vojske RS.

Dodik je naveo da je u Sarajevu poginulo 10 000 Srba i da se pokušava prikazati da su oni sami sebe ubili.

Predsjednik RS je dodao da su svi koji su komandovali Vojskom RS bili dužni da se staraju za dostojanstvo nacije, a da oni koji to nisu činili treba da odgovrajau.

"Svi koji su činili greške treba da odgovaraju", rekao je Dodik i dodao da ne može da negira da su neki ljudi u prošlosti, iz tog vremena, kao što je Milošević, zaslužni što je napravljen fenomenalan Dejtonski sporazum koji je dao određenu samostalnost RS.

Predsjednik Srpske je podsjetio da je Haški tribunal selektivan u svojoj pravdi, te naveo da su Srbi pokazali svojim dobrovoljnim odlaskom u Hag da su spremni da prihvate odgovoronost, kao što Biljana Plavšić, vjerujući da tamo postoji pravda, ali se pokazalo da ne postoji.

Dodik je rekao da RS nije stvorena na genocidu, te ponovio da ni u Srebrenici nije bilo genocida, ali da je tamo počinjen veliki zločin koji je bio nepotreban i da za to treba da se odgovara i da se on zalaže da se utvrdi krivica.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da niko nema iluzija da će se na sastanku sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom 6. juna, kada će početi razgovor o reformi pravosuđa BiH, sve završiti u vezi s tim pitanjem, ali da Srpska ima mogućnost da iznese argumentaciju koju ranije niko nije čuo i nije želio da čuje.

Dodik je rekao da će RS imati mogućnost da jasno stavi do znanja da će njen odnos prema kretanjima ka EU biti isključivo vezan za činjenicu da li je Evropa u ovom pitanju objektivna ili nije.

Prema njegovim riječima, ako RS vidi da Evropa ne poštuje dvije ključne stvari - ustavni poredak u BiH i evropsku prasku i zakonodavstvo, onda će isključiti svoju saglasnost da se kreće dalje ka EU.

Dodik je rekao da on ne misli da je EU sveto mjesto na koje treba stići.

On je poručio da Srpska želi da se eliminišu nezakonitosti i neustavnosti u vezi sa Sudom i Tužilaštvom BiH, te dodao da će Evropa, koja je do sada podržavala OHR, ovaj put morati kritički da analizira sve što se dešavalo, a da se RS, ako to izostane i ako ne bude objektivnog pristupa može ponovo vratiti na temu referenduma.

Ističući da EU mora da poštuje ustavno uređenje BiH, Dodik je rekao da ako EU bude insistirala na nekom drugom uređenju i centralizaciji, onda RS neće biti sagovornik i braniće svoju autonomiju po cijenu da ne pristupi EU.

Na pitanje da li postoji opasnost da se kroz reformu pravosuđa uvedu novi sudovi, Dodik je rekao da postoje razne varijante u OHR-u, ali da RS neće dati saglasnost za Vrhovni sud, čak i ako EU bude to tražila.

"EU ne može nametnuti ništa, ali može dati preporuke. Cijenim da je EU unijela određeni dio svog kredibiliteta u ovaj proces, koji od njih traži odgovornost da budu objektivni i da poštuju ustavni poredak i svoju praksu", dodao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naveo da je nakon dogovora sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton, RS uspjela da skrene pažnju na pitanje selektivne pravde i da se EU bavi tim pitanjem mimo OHR-a.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE