• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tri kandidata za predsjedavajućeg

Političke stranke predložile su Borjanu Krišto, Slavu Kukića i Mladena Ivankovića-Lijanovića kao kandidate za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

 Tri kandidata za predsjedavajućeg Izvor: MONDO

Političke stranke predložile su Borjanu Krišto, Slavu Kukića i Mladena Ivankovića-Lijanovića kao kandidate za budućeg predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, o čemu će se Predsjedništvo BiH izjasniti 14. juna, saopštio je predsjedavajući Predsjedništva Nebojša Radmanović.

Radmanović je imena kandidata saopštio na konferecniji za novinare, nakon konsultacija o izboru kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH sa predstavnicima 12 političkih partija, a Stranka za BiH je pismenim putem obavijestila Predsjedništvo BiH da nema svog kandidata.

"Stranke koje su učestvovale u konsultacijama su se zbog nepisanog pravila o rotaciji na mjestu predsjedavajućeg zalagale da kandidat treba da bude iz reda hrvatskog naroda", rekao je Radmanović.

Radmanović je rekao da da je Krišto zajednički kandidat HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, a da je Slavu Kukića predložio predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija u ime stranaka potpisnica platforme.

"Nakon konsultacija došao je još jedan prijedlog Mladena Ivankovića-Lijanovića da on bude kandidat za predsjedavajućeg. Telefonski smo se tri člana Predsjedništva BiH dogovorili da prihvatimo i taj prijedlog bez obzira što je on juče bio na kunsultacijama i rekao da će nastupiti zajedno sa prdstavnicima platforme", pojasnio je Radmanović.

On je napomenuo da su sva tri kandidata za predsjeavajućeg Savjeta minsitara BiH iz reda hrvatskog naroda, dva iz političkih partija i jedan nestranački kandidat kojeg podržavaju platformaši.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH pojasnio je da slijedi tehnički dio posla i da će već danas kandidatima biti upućeni neophodni obrasci propisani zakonom, koji treba da budu ispunjeni do ponedeljka, 6. juna.

"Predsjedništvo će te obrasce proslijediti Centralnoj izbornoj komisiji i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i očekujemio da ćemo od tih institucija do kraja iduće sedmice dobiti potvrde", rekao je Radmanović.

On je napomenuo da će Predsjedništvo BiH 14. juna održati sjednicu na kojoj će odlučivati o predsjedavajućem Savjeta ministara BiH tajnim glasanjem.

Radmanović je pozvao predsjednike političkih stranaka da iskoriste narednu sedmicu i pokušaju još jednom doći do dogovora o parlamentarnoj većini.

"To ne govorim slučajno, jer ako dođemo do sjednice parlamenta a da ne postoji kvalifikovana parlamentarna većina onda je posao koji radimo uzaludan i ulazimo u proces kojem ne vidim kraja", dodao je Radmanović.

Opšti izbori u BiH održani su 3. oktobra prošle godine, a Predstavniki parlamenta BiH konstituisan je 21. maja.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE