• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Štrajk željezničara RS donio štetu Mitalu

"Arselor Mital Prijedor" od ŽRS i Vlade RS zatražiće konkretne poteze ukoliko štrajk željezničara dovede u pitanje poslovanje ovog preduzeća.

 Štrajk željezničara RS donio štetu Mitalu  Izvor: MONDO

Preduzeće "Arselor Mital Prijedor" od Željeznica Republike Srpske i Vlade RS zatražiće konkretne poteze ukoliko štrajk željezničara dovede u pitanje saradnju ovog rudnika sa poslovnim partnerima - najavio je direktor kompanije Mladen Jelača.

"Štrajk u pitanje dovodi našu dnevnu isporuku željezne rude koja trenutno iznosi pet do šest hiljada tona, dok gubici u željezarama koje mi snabdijevamo mogu biti višestruko veći, dakle milionski", rekao je Jelača novinarima u Prijedoru.

On je naglasio da je novi štrajk željezničara za "Arselor Mital Prijedor" još veći problem od prethodnog štrajka zato što rudnik sada ulazi u vrh proizvodnje kada su i obaveze prema kupcima maksimalne.

"Mi korektno ispunjavamo svoje obaveze prema ŽRS i ne bi trebalo da nas dovode u poziciju da stvaramo gubitke, da ne ispunjavamo planove i da ciklus proizvodnje stane", istakao je Jelača.

Preduzeće "Željeznice Republike Srpske" (ŽRS) izmiriće obaveze prema radnicima u granicama svojih mogućnosti, dok je Vlada Srpske ispunila svoj dio obaveza iz sporazuma sa Sindikatom i Upravom ŽRS-a, rekao je Srni pomoćnik ministra saobraćaja i veza RS Marinko Biljanović.

"Vlada RS je izvršila uplatu svih novčanih davanja koja su bila predviđena ovim sporazumom, čiji je garant, a koji je potpisan 15. februara i preduzela druge aktivnosti", rekao je Biljanović.

On smatra da su radnici ŽRS-a prije nego što su ušli u štrajk trebali uzeti u obzir da je došlo do promjene Uprave ŽRS kojoj je, kako kaže, trebalo dati određeni period za prilagođavanje i snalaženje u ovoj situaciji.

Biljanović je istakao da kršenje minimuma procesa rada u ŽRS koji je propisala Vlada RS može imati posljedice po one koji ga krše i po korisnike željezničkih usluga.

"To se treba ispitati i provjeriti, ali je obaveza svih da se poštuje minimum procesa rada čija je namjena da se zaštite veliki korisnici željezničkih usluga kako ne bi imali velike materijalne štete", rekao je Biljanović.

On je dodao da se Vlada RS uključila u posao rješavanja obaveza prema radnicima željeznica s namjerom da se taj problem što prije riješi na zadovoljavajući način i za preduzeće i za zaposlene.

Svih šest sindikata u ŽRS juče je stupilo u štrajk od kojeg neće odsustati dok uprava ovog javnog predzeća ne ispuni sve elemente iz sporazuma postignutog 15. februara kojem je garant bila Vlada RS.

Osim neisplaćene tri plate i jednog toplog obroka u ovoj godini, te regresa za 2009. i 2010. godinu, radnici traže i utvrđivanje odgovornosti za teško stanje u ovom javnom preduzeću.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE