• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

12 osumnjičenih za malverzacije u Željeznicama FBiH

Policija je podnijela Kantonalnom tužilaštvu Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima protiv 12 osoba osumnjičenih za malverzacije u Željeznicama FBiH.

 12 osumnjičenih za malverzacije u Željeznicama FBiH Izvor: MONDO

Riječ je o N.Dž., S.R., S.S., N.L., E.Š., S.M., N.S., Z.V., A.K., N.Č., R.M. i A.H., koji se terete za više krivičnih djela.

Za prvoprijavljenog do šestoprijavljene, N.Dž., S.R., S.S., N.L., E.Š., S.M., osnovano se sumnja da su zajedno počinili krivično djelo zloputreba službenog položaja ili ovlaštenja i krivično djelo sklapanje štetnog ugovora - saopštila je federalna Uprava policije.

Za N.Dž. je utvrđen osnov sumnje da je sam počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, kao i da je s S.R. zajedno počinio krivično djelo krivotvorenje službene isprave.

Policija osnovano sumnja da je sedmoprijavljeni N.S. pomagao pri zloupotrebi službenog položaja ili ovlaštenja i sklapanju štetnog ugovora.

Za osmoprijavljenog do dvanaestoprijavljenog Z.V., A.K., N.Č., R.M. i A.H. osnovano se sumnja da su zajedno počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

Postupajući po naredbi Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, istražioci Federalne uprave policije su utvrdili da postoje osnovi sumnje da su prvoprijavljeni do četvrtoprijavljenog, kao odgovorne i službene osobe u JP Željeznice FBiH zloupotrijebili položaj i ovlaštenja tako što su postupali suprotno interesima preduzeća, čime su omogućili sticanje i pribavljanje protivpravne imovinske koristi jednoj firmi iz Sarajeva u ukupnom iznosu od 4.529.785 KM.

Prvoprijavljeni, drugoprijavljeni, četvrtoprijavljeni, petoprijavljeni i šestoprijavljena su, kao odgovorne i službene osobe JP Željeznice FBiH, zloupotrijebili službeni položaj ili ovlaštenja jer su postupali suprotno interesima preduzeća čime su omogućili sticanje i pribavljanje protivpravne imovinske koristi jednoj firmi iz Sarajeva u ukupnom iznosu od 490.321 KM.

U saopštenju se navodi da su utvrđeni i osnovi sumnje da su prvoprijavljeni do šestoprijavljene, kao odgovorne i službene osobe u JP Željeznice FBiH, zloupotrijebili službeni položaj ili ovlaštenja, tako što su kršeći Statut JP Željeznice FBiH i Zakon o javnim preduzećima FBiH omogućili jednoj firmi iz Sarajeva dobijanje kredita od 8.000.000 KM, gdje su za isti iznos opteretili zalogom imovinu "Željeznica".

Istražioci su utvrdili i osnov sumnje da je prvoprijavljeni, kao odgovorna osoba u preduzeću, prekoračio granice svojih ovlaštenja što je za posljedicu imalo da za iznos od 8.000.000 KM bude opterećen zalogom imovina JP ŽFBiH.

Također, utvrđeno je da su prvoprijavljeni i drugoprijavljeni, kao odgovorne i službene osobe, izvršili krivotvorenje jedne odluke "Željeznicama", a što je trebalo poslužiti u svrhu prikrivanja krivičnih djela i počinilaca.

Utvrđen je osnov sumnje da je sedmoprijavljeni, kao odgovorna osoba i vlasnik jedne firme iz Sarajeva, pomogao u izvršenju krivičnih djela odgovornim i službenim osobama u preduzeću Željeznice FBiH, tako što je izvršio pripremne radnje za izvršenje krivičnih djela, čime je firmi, čiji je stopostotni vlasnik, pribavio protivpravnu imovinsku korist od 4.529.785 KM na direktnu štetu JP Željeznice FBiH.

Istražioci su utvrdili i osnov sumnje da su osmoprijavljeni do dvanaestoprijavljenog, kao službene osobe u JP ŽFBiH, zloupotrijebili službeni položaj ili ovlaštenja čime su omogućili pribavljanje protivpravne imovinske koristi jednoj firmi iz Sarajeva od 4.529.785 KM na direktnu štetu JP Željeznice.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE