• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Petrič: Izmijeniti Vašingtonski sporazum

Bivši visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič pozvao na promjenu Vašingtonskog sporazuma iz 1994. godine kojim je uspostavljena FBiH

 Petrič: Izmijeniti Vašingtonski sporazum Izvor: MONDO

Bivši visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič pozvao je na promjenu Vašingtonskog sporazuma kako bi se Federacija BiH (FBiH) po unutrašnjem uređenju približila Republici Srpskoj (RS) i istovremeno poboljšao politički položaj Hrvata.

Petrič ističe da je kriza u BiH uznapredovala i da prijeti daljom eskalacijom zbog čega predlaže preduzimanje akcije međunarodne zajednice i domaćih institucija.

"Prije svega treba preraditi Vašingtonski sporazum iz 1994. godine kojim je uspostavljena FBiH", navodi Petrič i dodaje da je potrebno ukinuti kantone i reorganizovati FBiH, prenosi "Večernji list".

Prema njegovim riječima, ove izmjene bi trebale zadovoljiti zahtjeve Hrvata u BiH, a da se uopšte ne postavlja pitanje o stvaranju trećeg entiteta.

"Radi se o zaokretu kako bi se vratili na pravi smjer, te stabilizovali odnos snaga s drugim političkim entitetom - Republikom Srpskom", naveo je Petrič u izvještaju kojeg je izradio zajedno sa predstavnikom Centra za evropske integracione strategije Kristofom Soliozom.

U izvještaju, koji je objavio Fond "Otvoreno društvo", Petrič predlaže da OHR nastavi da radi u svom pravcu, ali da se provedu određene promjene.

Petrič zagovara i jačanje EUSR-a u BiH i "pregled Dejtonskog sporazuma, kao i njegove izmjene", ističući da na to više ne treba gledati kao na "Pandorinu kutiju".

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE