• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novici Tripkoviću osam godina zatvora

Nakon što je prihvatio sporazum o priznanju krivice Sud BiH osudio je Novicu Tripkovića na osam godina zatvora zbog učešća u zločinima nad civilima u Foči.

 Novici Tripkoviću osam godina zatvora Izvor: MONDO

Bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) Novica Tripković potpisao je sporazum sa Tužilaštvom BiH kojim je priznao krivicu da je od kraja aprila do juna 1992. silovao, fizički i psihički zlostavljao svjedokinju A1, te da je u junu iste godine ubio Vejsila Delića u fočanskom naselju Donje Polje.

Sporazum je predviđao da Tripković bude osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest i po do osam i po godina, a Sudsko vijeće je odlučilo da izrekne kaznu zatvora od osam godina, objavila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

"Sudsko vijeće smatra da priznanje optuženog ima veliki značaj za oštećene. Naš je stav da se on iskreno kaje i to smatramo okolnostima osobito olakšavajućeg karaktera. Vijeće je također cijenilo da je Tripković u sedmoj deceniji života i lošeg zdravlja", kazao je predsjedavajući Sudskog vijeća Šaban Maksumić.

Vrijeme koje je Tripković proveo u pritvoru, od 6. decembra prošle godine, biće uračunato u kaznu zatvora, a rješenjem Suda BiH pritvor je produžen do upućivanja na izdržavanje kazne.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE