• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvoren prvi Sajam praksi, obrazovanja i stipendija

Prvi Sajam praksi, obrazovanja i stipendija, u organizaciji Centra za razvoj karijere (CERK), otvoren je u Domu omladine u Banjaluci.

 Otvoren prvi Sajam praksi, obrazovanja i stipendija Izvor: MONDO

Sajam je otvorio Jasmin Komić, ministar nauke i tehnologije RS, a prisutnima se obratila i Gordana Latinović, direktorke Zavoda za zapošljavanje RS.

"Ministarstvo nauke i tehnologije podržava inicijativu studenata Ekonomskog fakulteta u Banjaluci koji su se upustili u avanturu organizacije Sajma praksi, obrazovanja i stipendija. Vjerujemo da će ova manifestacija postati tradicionalna i da će doprinijeti izuzetno bitnom procesu povezivanja tržišta rada i obrazovanja. Znanje je strateški resurs i dio civilizacijskog razvoja svake društvene zajednice. U tom procesu bitna je uloga svih nas, studenata i predstavnika institucija vlasti, ali i privrednih subjekata“, rekao je ministar Komnić.

Otvaranju Sajma prisustvovali su i Edin Mehić, direktor portala Posao.ba, Erol Mujanović, koordinator YERP programa (Youth Employability and Retention Programme) te predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture RS i Privredne komore RS, koji su i partneri Sajma.

Cilj ove dvodnevne, obrazovno-izložbene manifestacije je pružiti informacije o različitim vidovima formalnog i neformalnog obrazovanja koji se nude u našem okruženju te stipendijskim programima koji su dostupni u BiH, a jedan od glavnih aspekata Sajma je pružanje praksi za studente.
Izlagači na Sajmu su kompanije i poslodavci koji nude prakse različitim profilima studenata, organizacije, ambasade i fondacije koje nude stipendijske programe za studente u BiH, organizacije i škole koje nude različite programe neformalnog obrazovanja (kursevi stranih jezika, kursevi računara i sl.) te obrazovne institucije (javne i privatne).

Dvodnevni program predviđa i seriju predavanja koja će se održavati u amfiteatru Doma omladine. Prvo u seriji predavanja održano je nakon ceremonije otvaranja Sajma, na temu „Povezanost tržišta rada i obrazovanja – stanje i perspektive“. Učesnici panel diskusije bili su predstavnici Zavoda za zapošljavanje RS, Privredne komore RS, Ministarstva prosvjete i kulture RS, Fonda „Dr Milan Jelić“, portala Posao.ba te YERP programa.

Za vrijeme održavanja Sajma predavanja će držati menadžeri u preduzećima koja izlažu na Sajmu s ciljem predstavljanja njihove politike poslovanja, predstavnici organizacija koje se bave formalnim i neformalnim obrazovanjem predstaviće programe koji se nude studentima i maturantima, dok će dio predavanja biti posvećen i stipendijskim programima koji su dostupni u BiH i inostranstvu.

"Anketiranje koje je sproveo CERK u februaru ove godine, na uzorku od 300 apsolvenata i skorijih diplomaca Univerziteta u Banjaluci, pokazalo je da čak 90 odsto mladih završava fakultet bez ikakvih iskustava prakse koja bi im poslužila na budućem radnom mjestu. Takođe, većina njih, oko 60 odsto, nema aktivno znanje ni jednog stranog jezika što je danas jedan od osnovnih uslova za zaposlenje. CERK se bavi upravo ovim problemima, a organizacija Sajma praksi, obrazovanja i stipendija je samo jedna od naših akcija. Vjerujemo da će ova manifestacija podići svijest mladih o potrebi za svakodnevnim usavršavanjem i ulaganjem u znanje kako bi se istakli na tržitu rada“, rekao je Ljubiša Mićić, projekt menadžer Sajma. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE