• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istraga o stradanju Srba u Srebrenici

Tužilaštvo BiH vodi istragu o stradanju srpskih civila tokom rata u Srebrenici i okolnim mjestima, potvrdio je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

 Istraga o stradanju Srba u Srebrenici  Izvor: MONDO

Grubešić je naveo da je riječ o obimnom predmetu koji se odnosi na više osumnjičenih, ali nije želio da precizira da li je među njima i ratni komandant muslimanskih snaga u Srebrenici Naser Orić.

"O imenima osumnjičenih za te zločine ne mogu govoriti u javnosti zbog istrage koja traje", rekao je Grubešić.

Orić, koga je Haški tribunal 2006. godine osudio na dvije godine zatvora, samo zato što nije spriječio zločine.

Međutim, u drugostepenom postupku 2008. godine, dvije godine poslije, Orić je oslobođen, iako je Apelaciono vijeće u Hagu zaključilo da "nema sumnje da su teški zločini počinjeni nad Srbima u Srebrenici u periodu od septembra 1992. do marta 1993. godine".

Na području opština Srebrenica, Zvornik, Milići, Bratunac, Vlasenica i Osmaci tokom rata, prema podacima Centra za istraživanje ratnih zločina, stradalo je najmanje 1 300 Srba, dok je na širem području srednjeg Podrinja i Birča ukupno ubijeno 3 267 srpskih civila i vojnika.

Nasera Orića Haški tribunal 2006. godine osudio je na dvije godine zatvora, samo zato što nije spriječio zločine.Međutim, u drugostepenom postupku, dvije godine poslije, Orić je oslobođen, iako je Apelaciono vijeće u Hagu zaključilo da "nema sumnje da su teški zločini počinjeni nad Srbima u Srebrenici u periodu od septembra 1992. do marta 1993. godine".

Okružno tužilaštvo u Bijeljini vodilo je više godina istraga protiv Orića i drugih zbog ratnih zločina počinjenih nad srpskim stanovništvom tokom 1992. i 1993. godine na području Srebrenice i Bratunca.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE