• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Miroslav Kutle umjesto u zatvor, pokreće biznis

Miroslav Kutle, koji je u Hrvatskoj pravosnažno osuđen zbog privrednog kriminala, u Sarajevu uskoro otvara svoju firmu za proizvodnju organske hrane.

 Miroslav Kutle umjesto u zatvor, pokreće biznis Izvor: MONDO

Ovo je za “Nezavisne novine” potvrdio njegov advokat Damir Alagić.

Nakon izricanja ove presude Kutle je pobjegao u BiH, čiji je državljanin, i još nije upućen na izdržavanje zatvorske kazne u našoj zemlji kako to propisuje sporazum potpisan sa Hrvatskom. Kutle je u Hrvatskoj u septembru prošle godine pravomoćno osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog privrednog kriminala u slučaju zagrebačkog "Gradskog podruma".

"Moj klijent ima ozbiljnu namjeru da ovde živi. On je sada u Sarajevu i u procesu registracije mu je firma koja će se baviti proizvodnjom zdrave organske hrane. Bogato iskustvo Miroslava Kutle u biznisu biće od koristi za BiH", kazao je Alagić, istakavši da je ubijeđen da će dokazati nevinost svog klijenta u bh. pravosuđu.

Ministarstvo pravde BiH prije dva mjeseca je od Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske zaprimilo zahtjev za izvršenje zatvorske kazne izrečene Kutli.

Prema pravnom sporazumu potpisanom u februaru prošle godine između BiH i Hrvatske, osuđenik koji je osuđen u jednoj državi, a pobjegao je u drugu državu, može kaznu izdržavati i u zemlji u kojoj je potražio utočište. Prije upućivanja osuđenika u zatvor potrebno je da lokalno, u ovom slučaju bh. pravosuđe, potvrdi izrečenu kaznu.

Bogato iskustvo Miroslava Kutle u biznisu biće od koristi za BiH, kazao Alagić

"Kantonalni sud u Sarajvu ovaj predmet je zaprimio 14. aprila. Sudija kome je dodijeljen ovaj proces prvo je bio na bolovanju, pa na godišnjem odmoru. Vraća se u petak i tada će biti poznato kada će biti zakazano ročište u slučaju 'Kutle'. Potrebno je da naš sud potvrdi krivicu. Faktički će početi novo suđenje", kazao je Slobodan Nikolić, sekretar Kantonalnog suda u Sarajevu.

Damir Alagić ubijeđen je da će pred domaćim pravosuđen dokazati nevinost svog klijenta.

"On je osuđen u politički montiranom procesu. Osuđen je 2010. godine za navodno krivično đelo počinjeno 1992. godine i to za đelo koje ne poznaje bh. zakon. Ovakva politička presuda ne bi mogla biti donesena u bh. pravosuđu i mi ćemo to i dokazati", kazao je Alagić istakavši da Miroslav Kutle trenutno živi u Sarajevu.

Po međudržavnom sporazumu zatvorsku kaznu u BiH trenutno izdržava Branimir Glavaš, koji je osuđen u Hrvatskoj zbog ratnih zločina počinjenih nad Srbima u Osijeku.

Na izdržavanje kazne u BiH još nije upućen ni kardiohirurg Ognjen Šimić, osuđen ranije u Hrvatskoj na pet godina zatvora zbog primanja mita. Kantonalni sud u Sarajevu Šimiću je izrekao zatvorsku kaznu od dvije i po godine, ali još nije upućen u zatvor.

Međudržavni sporazum podrazumijeva da pravosuđe države u kojoj je osuđenik pobjegao potvrdi osuđujuću presudu s tim da kazna ne može biti veća od one prvobitno izrečene u matičnoj zemlji.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE